Închisoare - pentru comercianții de etnobotanice din Galați

   Comercianților de „vise” li se pregătește sfârșitul. După un proces ce a durat circa un an jumătate, instanța Tribunalului Galați i-a condamnat, pe Cosmin Andrei Nichita și pe Alexis Nichita, la câte zece ani de închisoare. Cei doi erau patronii unei societăţi din Galaţi, prin intermediul căreia au fost comercializate substanţele stupefiante şi psihotrope. În același dosar, mai sunt trei indivizi care au primit pedepse cu închisoarea de la 15 la 18 ani și interzicerea unor drepturi civile, după ce au adus în ţară şi au vândut produse etnobotanice, în valoare de peste 400.000 de euro.

 

   Pedepse istorice

   Cu pedepse de 18 ani de închisoare şi zece ani interzicerea unor drepturi s-au ales Cătălin Denis Salomia şi Andrei Mihăilescu. Cel de-al treilea individ, Marian Cătălin Săftoiu, a primit o pedeapsă de 15 ani de închisoare. Decizia nu este definitivă si poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit rechizitorului, sub aparenţa unei activităţi comerciale aparent legale, respectiv comercializarea de produse chimice, seminţe şi îngrăşăminte pentru plante, aceștia au introdus pe teritoriul României, au distribuit şi comercializat produse cunoscute sub denumirea generică de "etnobotanice”. Cei trei, alături de alte 14 persoane, au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT - Structura Centrală, în 1 septembrie 2011, fiind acuzaţi de iniţiere, constituire şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, trafic internaţional de droguri de risc şi de mare risc.

 

   Măsuri insuficiente

   Capitolul etnobotanicelor este departe de a se încheia la Galați. Deși autorităţile au anunțau că au pus lacăte pe cele mai multe magazine de „vise” din municipiu, practic, ele au fost înlocuite cu altele. Comercianții de substanțe halucinogene au apelat la fel de fel de artificii. Produsele se găsesc acum pe internet sau în Sex-Shop-uri. De altfel, Galaţiul e primul oraş din ţară în care, în februarie 2009, au apărut magazinele de etnobotanice. După un an şi jumătate, în octombrie 2010, la Galaţi funcţionau 28 de spiceshop-uri. În perioada 1 ianuarie-1 noiembrie(2010), la „Urgenţa" Spitalului Clinic „Sf Apostol Andrei" au fost înregistrate 88 de cazuri de pacienţi intoxicaţi cu etnobotanice, dintre care 84 aveau vârste cuprinse între 14 şi 38 de ani, iar patru aveau vârste sub 14 ani.

   Lucian Popescu