Primăria irosește 96.000 de euro pentru paza unor clădiri fantomă

   Banii contribuabilului gălățean sunt risipiţi, anual, pentru paza unor imobile ajunse ruine din cauza nepăsării edililor. Conform Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), pentru asigurarea serviciilor de pază ale obiectivelor Primăriei Galaţi şi a imobilului situat în localitatea Călimăneşti-Căciulata, municipalitatea plăteşte, pentru opt luni, nici mai mult nici mai puțin de 434.117 lei. Asta înseamnă aproximativ 96.000 de euro. Contractele au fost câştigate de firmele Vulturul Security, din Râmnicu Vâlcea, și SC Alfaro Security SRL, din Galați, în urma unei licitaţii publice.


   Strigoii de la Căciulata

   Pentru "asigurarea serviciilor de pază a imobilului situat în localitatea Călimăneşti-Căciulata, județul Vâlcea” , municipalitatea plătește 29.980 lei (fără TVA). Licitaţia a fost deschisă, iar criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut. Puțină lume știe că imobilul cu pricina aparţine municipalităţii de nouă ani, dar zace nefolosit şi consumă inutil banii plătiţi de gălăţeni ca impozite şi taxe. Vila a fost construită de municipalitatea gălăţeană în anii ’30, în staţiunea vâlceană Călimăneşti-Căciulata. Clădirea era destinată vacanţelor funcţionarilor publici din Primărie. După naţionalizare, imobilul a ajuns în administrarea unei întreprinderi de stat din Vâlcea, care a abandonat-o în 1993. Vila a fost vandalizată până în 2003, când Primăria Galaţi a reintrat în posesia ei, prin Legea 10/2001. La ora actuală, imobilul de la Călimăneşti-Căciulata se află într-o continuă stare de degradare și are nevoie urgentă de reabilitare. Nimeni nu este interesat să investească, însă, în clădire. Așa că, pentru a nu fi furată cărămidă cu cărămidă, primăria plătește ani buni o firmă de pază. Pe lângă serviciile de pază, gălăţenii mai plătesc impozitul pentru vilă, la Administraţia Financiară din cadrul Direcţiei de Finanţe a oraşului Călimăneşti.

 

   Pază de 404.119 lei

   Cel de-al doilea contract, publicat pe SEAP, se referă la "asigurarea serviciilor de pază pentru obiectivele Primăriei municipiului Galaţi" şi a fost atribuit firmei SC Alfaro Security SRL. Contractul are o valoare de 404.119 lei (fără TVA) și este valabil opt luni. Imobilele respective ar fi putut foarte bine păzite de poliția locală, însă, se pare că autoritățile se încăpățânează să devoreze, inutil, banul public.

   Sergiu Damian