Domeniul public al orașului ”turistic” Galați a fost ocupat de terase

   Trotuarele zonelor cele mai aglomerate ale Galațiului au fost ocupate de terase apărute peste noapte, după modelul orașelor turistice din Italia sau Franța. Modelul occidental a fost transpus într-un original stil balcanic, care pare a avea drept principal obiectiv îngreunarea circulației pietonale pe trotuarele și așa incomode ale orașului. Dacă soarta trecătorilor nu i-a interesat pe ”investitorii” care s-au extins pe domeniul public, aceștia nu s-au gândit nici la clienții lor. Vezi măsuțe, care abia depășesc 30-40 de centimetri de la nivelul solului, încadrate de fotolii imense, adevărate tronuri domnești. Astfel că, pentru clientul care vine să se relaxeze la o cafea sau la o băutură, perioda petrecută pe terasa ”din stradă” se transformă într-un adevărat chin, din cauza poziției incomode pe care i-o impune mobilierul. Dacă mai are și ”norocul” de a agăța cu piciorul una dintre bucățile de beton cu care sunt ancorate umbrelele ”terasei”, clientul ajunge la satisfacția maximă ce poate ține până la vindecarea vânătăii dobândite.

  

   Strada mare – cu fotolii pe trotuare

   Mini-mall-ul ”Modern”, de pe Domnească, nu poate fi ratat de trecător. Pe platforma de la intrarea în magazin a apărut o terasă care blochează trecerea pietonală. La distanță mică, tot pe Domnească, o altă terasă a apărut pe trotuar. Aici, fotoliile incomode flanchează niște cubulețe joase care au rol de mese, mobilier ce nu pare a atrage clienții.

   Cea mai aglomerată zonă comercială, situată pe Brăilei, între Palatul de Justiție și strada Saturn, este și cea mai ”bogată” în terase apărute pe domeniul public. Dacă la Amadeus terasa a ”fost bătută în cuie” și este decorată, acum, cu gărduleț și plante ornamentale, celelalte sunt doar obstacole în calea trecătorilor. De departe, cei mai tupeiști au fost cei de la Hazard, care au blocat aproape complet trotuarul. Pe lângă mobilierul urât pe care l-au aruncat în stardă, patronii s-au hazardat și cu vreo două umbrele imense de la un rege al berii, astfel că atmosfera de bodegă este completă. Puțin mai încolo, cârciuma fostului primar Eugen Durbacă, trecută pe numele ginerelui său, a aruncat și ea câteva mese și scaune în stradă, fără umbrele, dar și fără clienți. Șirul din Țiglina I se termină cu Cozy, cârciumă care și-a delimitat cu ghivece cu verdeață o terasă pe domeniul public.

 

   Faleza – model de kitsch

   Cea mai frumoasă zonă a Galațiului, asta din cauze naturale, faleza inferioară a Dunării, nu prea are terase, în afara celor existente înainte de 1989 și a celor fără autorizație, apărute mai târziu. Și cu toate astea, aleea de promenadă este ”împănată” cu tot felul de obstacole. Restaurantul Libertatea 2000, o arătare de beton construită ilegal pe malul Dunării, după ce a fost furat yahtul regal botezat în ultima perioadă Libertatea, își face reclamă pe pista trasată pentru cicliști. La câțiva metri mai încolo, o altă cârciumă, răsărită pe malul Bătrânului Fluviu, și-a făcut o prelungire de vată de zahăr chiar pe domeniul public. Cu aceste ”inovații”, Faleza a ajuns să semene cu un iarmaroc sătesc, atmosferă care estompează frumusețile naturale.

   S.Ț.