La Galaţi nu se respectă drepturile minorilor care comit infracţiuni

   În 2011, Tribunalul Galaţi a instrumentat 350 de cauze penale cu minori inculpaţi sau victime, ceea ce reprezintă cu 30 la sută mai mult decât anul trecut. Cu un număr atât de mare de minori infractori, la Galaţi nu există încă un tribunal pentru minori şi familie, deşi legea prevede că, atunci când e nevoie, acesta poate fi înfiinţat.

Poliţia locală împreună cu cea judeţeană au raportat, anul acesta, alte 480 de cazuri în care minori sunt cercetaţi în dosare penale. Din păcate, de multe ori copiii ies din aceste procese mai afectaţi decât au intrat şi asta din cauză că nu sunt trataţi corespunzător în faţa instanţei. ONG-urile din Galaţi semnalează nerespectarea drepturilor minorilor, atunci când aceştia sunt judecaţi în săli necorespunzătoare, lucru care afectează profund starea psihologică a copiilor. „Atunci când un judecător vine într-o anumită stare de nervozitate de la alt proces, el va trata minorul cu duritate, lucru care lasă urmări grave în psihicul acestuia. Judecătorii nici n-ar trebui să poarte robe, care sunt ţinute prea impunătoare, la procesele cu minorii. De frică, minorul ar putea declara ceva ce n-a făcut ”, a declarat Mariana Robea, director al Fundaţiei “Familia”, din Galaţi, care va organiza o dezbatere publică despre acest subiect.

   Potrivit purtătorului de cuvânt de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Galaţi, Tania Calcan, în majoritatea cazurilor, minorii sunt judecaţi în încăperi special amenajate, în prezenţa unui psiholog, totuşi există şi necesitatea unui tribunal special. “E nevoie de celeritate şi expertiză eficientă. Copiii care ajung în instanţă au nevoie de drepturi care trebuie stabilite urgent”, a mai spus Calcan.

   Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Galaţi, Florin Meleacă, a fost de acord că este nevoie de un tribunal specializat pentru minori, dar el spune că este puţin probabil ca Ministerul Justiţiei să aprobe construcţia, din lipsă de bani.

   „De unde să găsim personal care să se ocupe doar de asta, atunci când avem şase posturi vacante la Tribunal. Totuşi, avem un complex specializat de judecători care lucrează cu copiii. Nu putem spune că drepturile lor nu sunt protejate”.

   În România, există doar două tribunale pentru minori şi familie, la Braşov şi Dolj. Asta deşi, în 2003, guvernul de atunci anunţase, la propunerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, că în toate judeţele vor fi înfiinţate astfel de tribunale.

   Domnica Negru