Gălăţenii sunt insensibili cu infectații HIV/SIDA, dar întind mâna după prezervativele gratuite

   Cea mai sigură metodă de protecţie împotriva virusului HIV/SIDA este prezervativul. Cel puţin aşa consideră membrii mai multor ONG-uri, care s-au adunat lângă Păpădie, pentru un flash mob dedicat zilei Internaţionale de luptă împotriva HIV/SIDA. Îmbrăcaţi în bluze albe şi roşii şi „dotaţi” cu baloane, tinerii au format o fundă umană, simbolul solidarităţii şi al sprijinului persoanelor infectate.

   „Discriminarea există. Majoritatea dintre noi nu discriminăm seropozitivii doar la nivel teoretic, când e cineva mai departe, dar când persoana e lângă noi şi aflăm că are SIDA, reacţionăm ca şi acum 20 de ani în urmă”, a spus Anna Burtea, directoarea Fundaţiei Inimă de Copil, din Galaţi.

   Evenimentul a fost anunţat pe facebook, dar, în afară de membrii organizaţiilor participante, doar o singură persoană s-a alăturat. Trecătorii păreau mai interesaţi de bradul artificial montat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, decât de manifestarea de sensibilizare a opiniei publice faţă de cei infectaţi cu HIV.

   „Lucrez la o firmă de termopane, dar îmi place să mă implic în asemenea acţiuni, de asta am venit. Cred că prevenirea infectării este importantă” , ne-a spus unul dintre participanți, Marius Miron.

   Anual, circa 400 de români sunt depistaţi cu HIV/SIDA, dintre care mai mult de jumătate în rândul populaţiei tinere. La Galaţi, numărul celor infectaţi în prezent este de circa 400. La plecare, tinerii au împărţit pliante informative şi prezervative oamenilor care treceau pe stradă.

   „Tragem un semnal de alarmă că virusul există şi că oricine, mai ales tinerii, se poate infecta” a spus Alexandru Bogdan, coordonator PSI Galaţi(Population Services International) şi organizator al flash mobului.

   Domnica Negru