Suntem țintele dezinformării în perspectiva alegerilor europarlamentareÎn câteva zile, extrema dreaptă ar putea deturna alegerile din UE și ar umple Parlamentul European cu rasiști, bigoți și sceptici climatici. 
Pare că aceste partide au apărut de nicăieri. Însă acum, în unele țări europene conduc în sondaje! Deci, care este arma lor secretă? 
Dezinformarea
Cu alegeri cheie care au loc în câteva zile, Europa se îneacă în dezinformare, cum ar fi că Notre Dame va fi reconstruită cu o minaretă sau că bande de emigranți atacă poliția! De câteva luni echipa noastră investighează acest tsunami de știri false în Europa și am descoperit un adevăr șocant - conținutul din rețelele de dezinformare a fost văzut de sute de milioane, poate chiar de miliarde de ori! 
Studiu după studiu arată că nimeni nu este imun la aceste minciuni toxice, dar cu cât știm mai multe despre ce să ne ferim, cu atât mai bine ne putem apăra. Înainte de alegeri, Avaaz a pregătit o informare pentru a ajuta europenii să fie inteligenți în ceea ce privește dezinformarea.

5 lucruri pe care trebuie să le știm cu toții despre dezinformare

1.Se hrănește cu frică și se răspândește rapid 
Prin natura lor, oamenii își amintesc mai degrabă informațiile negative decât pe cele pozitive; așa învățăm. Traficanții de dezinformare știu acest lucru și mizează pe emoții profunde care ne fac mult mai predispuși să distribuim mesaje pe rețele sociale. Astfel, răspândirea e de până la șase ori mai rapidă decât la știrile factuale!

2.Se dezvoltă în mediile sociale și ajunge la miliarde
Cu cât petrecem mai mult timp pe rețelele sociale, cu atât mai mulți bani fac companiile care le controlează. Ei știu că formele de conținut extrem și șocant ne atrag atenția, așa că își programează site-urile pentru a le promova. Și ajung la miliarde de oameni. Cele mai mari ziare vând câteva milioane de exemplare, în timp ce știrile de pe Facebook ajung la peste un MILIARD pe zi. 

3.Este folosită ca armă împotriva noastră 
Lideri autoritari din Brazilia până în China folosesc dezinformarea ca armă, ca cel mai recent atu în politicile clasice de tipul divide și cucerește. Iar Rusia este cea care conduce clica: imensele lor „ferme de troli” angajează legiuni de oameni pentru a crea milioane de conturi false și a răspândi dezinformarea. Și RT, canalul Rusiei de propagandă, este unul dintre cele mai vizionate canale de știri YouTube, cu o estimare de 2 miliarde de vizualizări

4.Ucide oameni și otrăvește democrația 
Dezinformarea declanșează violență justițiară în India și Brazilia, și a alimentat curățirea etnică brutală din Myanmar. De asemenea, ne otrăvește politica. Știrile false au contribuit la apariția Brexitului, la ascensiunea lui Bolsonaro, și cea a lui Trump. Și distrug încrederea în mass-media, în instituțiile noastre democratice și liderii politici, creând contextul perfect pentru formarea unor forțe de luptă antisistem, motivate de ură, care să ajungă la putere în întreaga lume. Din cauza dezinformării, rețelele sociale reprezintă acum o amenințare la adresa democrației

5.Nimeni nu este imun 
Persoanele din întregul spectru politic sunt micro-ținte ca parte a unei strategii de polarizare și erodare a societăților noastre. În SUA, armata de troli din Rusia a creat o pagină falsă pentru mișcarea activiștilor americani de culoare, care a atras mai mulți adepți decât paginile originale Black Lives Matter! Avem senzația că nu vom cădea niciodată pradă acestor tipuri de conținut, dar studiile arată că și cei mai educați dintre noi tind să creadă știri false, iar persoanele de peste 65 de ani sunt chiar și mai dispuse să le răspândească.

Dezinformarea răspândește neîncredere, teamă și minciuni. Dar cu cât știm mai multe despre asta, cu atât mai mult putem să o oprim. Distribuie această informare prietenilor și familiei pentru a-i educa cu privire la amenințarea dezinformării. Și citește mai departe pentru a vedea cum să te protejezi!

5 moduri de a ne proteja de dezinformare

1.Dacă vezi ceva, spune ceva! 
Nu crede tot ce citești pe internet. Ai văzut un post la întâmplare pe Facebook cu informații șocante despre un candidat politic? Să nu ai încredere în el! Verifică faptele din surse de referință și, dacă crezi că ai găsit o dezinformare, dă-ne de știre aici

2.Continuă să citești știrile pe canale clasice
Mass-media se supune unor reglementări și coduri de etică, motiv pentru care este mult mai de încredere decât un om oarecare de pe internet. Mediile clasice nu sunt perfecte, dar verifică faptele și pot fi considerate responsabile! Abonarea la un ziar de înaltă calitate cu jurnalism real este una dintre cele mai de impact măsuri acte pe care un cetățean le poate lua astăzi. 

3.Alătură-te campaniei pentru a curăța rețelele sociale
Avaaz are un plan simplu și eficient pentru a convinge giganții tehnici să-și curețe epidemia de dezinformare pe mediile sociale prin afișarea corecțiilor factuale verificate independent pentru toate știrile false. Alătură-te campaniei

4.Nu renunța la democrație! 
Scopul armatelor de troli este să creeze un climat de neîncredere care îi determină pe cetățenii obișnuiți să se îndepărteze de democrație. Când se întâmplă acest lucru, extremiștii fanatici pot domina. Trebuie să continuăm să ne prezentăm la urne și să votăm, încurajându-ne prietenii și familia să facă același lucru, și să le cerem aleșilor noștri să răspundă pentru deciziile lor. 

5.Alege speranța în umanitate
Dezinformarea se hrănește cu temerile noastre cele mai adânci, atrăgând atenția asupra negativității noastre naturale și scoțând în evidență părțile noastre mai furioase și cinice. Dar dacă putem învăța să contracarăm cu empatie, cu o minte deschisă și cu înțelepciune argumentele celor care au o altă părere decât noi, atunci putem stabili conexiuni unii cu alții, în ciuda acestor diferențe. Avem în comun mai multe decât ceea ce temerile noastre ne fac să credem. Dacă avem încredere în asta, se pot întâmpla lucruri uimitoare.

Civilizația noastră este cea mai de succes din întreaga istorie a omenirii pe atât de multe fronturi, de la drepturile omului la democrație. Suntem pe drumul cel bun pentru a pune capăt sărăciei într-o singură generație și suntem aproape de a trimite fiecare copil la școală. Este clar că democrația și marii jurnaliști, liderii politici responsabili și concetățenii noștri ne-au adus până în acest punct. Dar forțele care dezinformează sunt puternice și amenință să distrugă toate acestea. Să nu le lăsăm să câștige, renunțând la speranță!

Cu speranță și încredere,

Ricken împreună cu Iain, Nell, Risalat, Sarah și întreaga echipă Avaaz