Liviu Dragnea îi minte pe români în legătură cu fondurile europene atrase de PSD - conform Factual, primul site de fact checking

Context

După mitingul electoral de la Craiova, Liviu Dragnea- președintele PSD a scris, pe 13 aprilie 2019: „Am adus deja de patru ori mai multe fonduri europene față de guvernul precedent, dar vrem să aducem mai mult decât atât, pentru că românii și România merită mai mult!”

Câteva ore mai târziu, președintele USR, Dan Barna, i-a răspuns:

„Dragnea a mințit aseară de-a înghețat Belina. Spune că guvernele PSD ALDE au absorbit de 4 ori mai multe fonduri europene decât Guvernul Cioloș. Credem că îi lipsesc noțiuni elementare de matematică. Pentru că în 2016 au intrat în România 7,4 miliarde de euro, în total. În ultimii doi ani, guvernele Dragnea – toate 3 – au reușit să atragă câte 4,7 miliarde pe an. Oricum ar întoarce cifrele domnul Dragnea cu tot PSD-ul realitatea e alta decât cea pe care o vinde ieftin.

Dacă scădem subvențiile agricole, adică fondurile europene negociate de Dacian Cioloș în calitate de comisar european și primite acum de România pentru care guvernul PSD nu trebuie să facă nici un efort că să le primească, realitatea e că în 28 de luni coaliția PSD-ALDE a atras cu 22% mai puține fonduri europene de coeziune decât Guvernul Cioloș în 12 luni. Adică doar 3,4 miliarde adunate în 2017, 2018 și 2019 față de 4,4 miliarde în 2016.”

Ce verificăm?

Cine are dreptate? Cum stau guvernele recente pe absorbția fondurilor europene?

Verificare

În primul rând, trebuie făcute niște precizări:

Performanța unui guvern în atragerea fondurilor europene nu poate fi limitată la fluxurile financiare care intră în țară în acel moment. Asta pentru că, spre exemplu, un guvern poate fi la începutul unui ciclu financiar multi-anual și atunci e posibil ca în primul an să poată face mai degrabă doar contractări (rambursările efective durează). De asemenea, în fiecare an există pre-finanțări care intră în țară pe programele europene, indiferent de performanța guvernului. De dragul afirmațiilor făcute de cei doi, ne vom uita doar la câți bani europeni au intrat în țară în anii de guvernare.

În anii acoperiți de ultimele guverne, în România au intrat bani europeni din două cadre financiare multi-anuale (2007-2013 și 2014-2020). Unul dintre acestea era spre final, deci multe dintre rambursări au intrat efectiv în țară atunci, iar celălalt era la început, deci multe dintre rambursări se vor fi simțit câțiva ani mai încolo. Pentru a simplifica și a nu băga în ceață cititorii, ne vom raporta la toți banii europeni intrați în țară, dar vom preciza cărui cadru aparțin.

Nu înțelegem de ce Dan Barna scoate din calcul subvențiile agricole, folosind ca argument faptul că acestea au fost negociate de Dacian Cioloș. Dacă ar fi să folosim acest argument, ar însemna că nu luăm în calcul alte fonduri europene pentru că au fost negociate de Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc sau Victor Ponta. Așa că ne vom raporta la toate fondurile europene intrate în țară, precizând însă ce tip de fonduri sunt.

Pentru a vedea situația fluxurilor financiare dinspre Uniunea Europeană spre România,  folosim datele Ministerului Finanțelor Publice (cea mai recentă actualizare merge până la finalul lunii februarie 2019).

Vedem așadar că Dan Barna are parțial dreptate în afirmațiile sale. Totalul sumelor intrate în țară arată așa:

2016- 7.36 miliarde euro

2017 – 4.8 miliarde euro

2018 – 4.4 miliarde euro.

Însă doar în primele două luni din 2019 (ianuarie-februarie), au intrat peste 2.3 miliarde euro, aproape o treime din cât intraseră în țară în anul 2016. În ceea ce privește fondurile de coeziune – în 2016, acestea au însumat 4.35 miliarde euro, iar în perioada de guvernare PSD de până acum au fost de 3.49 miliarde euro.

Trăgând linie și adunând, în anul guvernării Cioloș, în țară au intrat 7.36 miliarde euro, iar în doi ani și două luni de guvernare PSD (2017-februarie 2019) au intrat în țară peste 11.58 miliarde euro, deci în niciun caz de patru ori mai multe fonduri europene. De altfel, dacă e să comparăm câte doi ani de guvernare PSD, vedem că pe perioada guvernului Ponta au intrat în 2014-2015 aproape 12.4 miliarde euro, iar pe perioada guvernării 2017-2018 au intrat în țară aproape 9.3 miliarde euro.

Concluzie

Afirmațiile lui Liviu Dragnea sunt false. Guvernul actual nu a adus de patru ori mai multe fonduri europene în România ca guvernul precedent.