Inițiativă civică a diasporei gălățene: ”Un Timbru pentru Dreptate”Octavian Stîngă, gălățean care trăiește în Germania, este inițiatorul unei proceduri civice ce vizează modificarea legii electorale, astfel încât diaspora să aibă mai mulți reprezentanți în Parlamentul României.

”Nemulțumiți că milioanele de români care trăiesc în străinătate sunt reprezentați în Parlamentul de la București de doar patru deputați și doi senatori, un grup de cetățeni români, în majoritate locuind în afara hotarelor țării, cer sesizarea Curții Constituționale pe tema acestei discriminări. Concret, acțiunea lor – intitulată simbolic Un Timbru pentru Dreptate – vizează ridicarea unei excepții de neconstituționalitate la legea 208 din 2015 (legea alegerilor parlamentare), urmând procedurile legale în acest sens.

Inițiatorilor li s-au alăturat – și continuă să li se alăture – români dinăuntrul și din afara țării.

Coroborând textul legii 208 din 2015 cu date prelevate și publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, cu date statistice publicate de Institutul Național pentru Statistică, precum și de instituții statistice ale altor țări și ale Uniunii Europene, acțiunea Un Timbru pentru Dreptate va demonstra că cetățenii români din afara granițelor sunt discriminați în procesul alocării de mandate de parlamentar, și, în sens larg, în procesul electoral.

Un Timbru pentru Dreptate va arăta că această discriminare contravine bunelor practici internaționale, recomandărilor Comisiei de la Veneția și în primul rând contravine mai multor articole din Constituția României – fapt ce oferă baza legală a acțiunii.

Invităm mass media la o conferință de presă în cadrul căreia acțiunea va fi prezentată pe larg. Reprezentanți ai inițiatorilor, însoțiți de avocatul Timbrului pentru Dreptate, vor prezenta acțiunea și vor răspunde la întrebări.

Imediat după conferința de presă, mai mulți inițiatori vor înregistra petiția la biroul Avocatului Poporului, spre înaintare la Curtea Constituțională.

Conferința de presă are loc luni, 28.01.2019, începând cu orele 10:00, în sala „Blănari“ a Hotelului Cișmigiu din București, Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38”.