Disperarea PSD și a corupților din partid de a decapita DNA„Tudorele, fă ceva!” Propoziția asta, spusă cu dramatism de Codrin Ștefănescu, rezumă pe scurt disperarea PSD și a corupților din partid de a decapita DNA.

În ultimele zile s-a derulat cinematic un scandal care o are drept țintă pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Întreaga coreografie a fost pusă în scenă de clanul Cosma. Această familie s-a remarcat în politica românească prin numărul de dosare penale și condamnări pe care tatăl, fiul împreună cu fiica le cumulează.

Vlad Cosma (fiul) a furnizat televiziunii Antena 3 niște înregistrări audio care redau presupuse discuții între el și un procuror DNA din Ploiești. Miezul discuției ar fi fost "plantarea" de dovezi pentru incriminarea lui Sebastian Ghiță. Adevărata petardă a înregistrărilor este însă menționarea doamnei K.

Imediat liderii PSD au reacționat și au cerut demiterea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA. Tăriceanu a invocat că „nu există stat de drept în România, totul e stăpânit de statul paralel”, iar Dragnea a adus acuzații chiar mai clare: „e vorba de poliție politică”. În acest context, ministrul Justiției a fost rechemat de urgență, întrerupându-și o vizită oficială tocmai în Japonia. Tudorel Toader este singurul care poate propune lui Klaus Iohannis demiterea șefei DNA. [1]

Presiunea politică asupra ministrului Justiției este, probabil, imensă în aceste zile. Comanda politică amenință să înlocuiască parcursul firesc al unei anchete realizate de Inspecția Judiciară în acest caz. Reacția lui Tudorel Toader este cât se poate de explicită, el declarând „la ce bun să mai sesizez Inspecția Judiciară, știu ce am de făcut”. În timp ce vă scriu aceste rânduri, ministrul de Justiție revine din Japonia. Semnează și tu petiția care îi cere să nu acționeze la comandă politică.

Da, semnez și eu

În ultimii ani, activitatea DNA a suscitat numeroase discuții. S-a vorbit cu entuziasm despre condamnările greilor din politică. Dar s-a vorbit și critic privind conlucrarea cu SRI în pregătirea dosarelor. DNA a fost omagiat în rapoartele MCV, dar a fost și blamat pentru insuccese precum prescreirea faptelor din dosarul Microsoft. Sau inabilitatea de a desluși afacerea Roșia Montană. Probabil că atât noi, cetățenii, cât și DNA am avea doar de câștigat dacă am purta o dezbatere onestă despre meritele și minusurile acestei instituții.

Însă toate acestea pălesc în fața atacului murdar adus în prim plan de chiar familia Cosma, cea care a prejudiciat doar ea statul român cu 41.287.513 de euro. Acești bani înseamnă costul tratamentului a 7.273 de copii grav bolnavi, conform unui calcul rapid realizat de colegii de la Corupția Ucide.

Inspecția Judicară, care s-a sesizat deja din oficiu, trebuie să aibă răgazul să ancheteze acuzațiile aduse procurorilor DNA. Dacă domnul ministru al justiției a uitat regulile de bază ale democrației, hai să-i reamintim, noi, cetățenii: instituțiile trebuie să-și facă treaba, iar personaje precum Codrin Ștefănescu sau Liviu Dragnea trebuie să se supună rigorilor legii. Domnul Toader, susținut de toți mânjiții care au acaparat guvernarea, nu se va lăsa ușor convins. Dar cu cât vocea noastră va fi mai clară și mai fermă, cu atât puterea lor va fi mai efemeră. Ne ajuți și tu semnând chiar acum petiția?

Da, semnez și eu

Toți pentru justiție,

Tudor și echipa Declic

PS: Am citit într-un articol o opinie: "Dna Kovesi nu e eternă acolo, nu e de neînlocuit, dar nu poate fi dată afară pe baza a nimic" [1]. Hai să amplificăm acest mesaj până va ajunge la ministrul Justiției, Tudorel Toader. Semnează și tu acum petiția cu titlul D-le Toader, nu acționați la comandă politică.