Gălățenii au uitat repede de ”țopăiala fiscală” a ciumei roșii pe nervii și salariile lorDoar vreo 40 de gălățeni au simțit, duminică seara, că sunt îndreptățiți din punct de vedere civic să protesteze împotriva măsurilor aberante de modificare a Codului Fiscal luate de guvernul PSD. De fapt, toți cei aflați pe platforma Monumentului Eroilor Martiri ai Revoluției s-au manifestat împotriva modificărilor pe care ciuma roșie dorește să le aducă ”legilor Justiției”. Niciun sindicalist gălățean nu a simțit nevoia să iasă în stradă și să-și strige în gura mare nemulțumirile față de ”țopăiala fiscală” pe care pesediștii au prezentat-o ca pe o ”revoluție” a Codului Fiscal. Protestatarii, cu câțiva în plus față de cei care manifestează în fața prefecturii de aproape 300 de zile, au scandat împotriva lui Dragnea și a partidului aflat la putere: ”Nu vrem să fim o nație de hoți!”, ”Cine fură-violează, PSD eliberează!”, ”Guvern de secretare și nulități penale!”, ”Șobolanul cu mustață cum se fură ne învață!”, ”Dezvoltare, nu pomeni electorale!” sau ”Parlament de hoți și de mafioți!”.

Din păcate, civismul la Galați este un fel de moft care se manifestă doar atunci când protestatarii ”sunt dați la televizor”. Altfel, din convingere civică, gălățenii ies în număr foarte mic în stradă. Asta, doar atunci când văd că în alte orașe cetățenii se mișcă în număr foarte mare.

Confuzia civică în care trăiesc gălățenii, ”călăriți” de aproape 30 de ani doar de ciuma roșie, fapt care i-a adus municipiului de la Dunăre și supranumele de ”orașul roșu”, dă naștere și la situații ilare: protestatarii care stau zi de zi în piața Prefecturii au postat astăzi, pe Facebook, fotografii cu manifestația de duminica trecută, atunci când au fost în jur de 500 de participanți.

S.Ț.