Cum continuăm lupta pentru a elimina pragul impus abuzului în serviciu Dezbaterea publică organizată ieri de Ministerul Justiției cu societatea civilă și mediul de afaceri pentru modificarea Codului Penal a ținut mai bine de trei ore. Numeroși cetățeni au luat cuvântul în favoarea unei legislații penale clare, care să sancționeze faptele de corupție. 

În ciuda politeții oficiale afișate de ministrul Toader, în urma întâlnirii persistă însă gustul amar al acestor zile. Ministerul Justiției s-a folosit de o decizie controversată a Curții Constituționale pentru a readuce în discursul public pragul valoric. Relaxarea legislației penale este astfel urmărită în continuare, chiar dacă o primă încercare de impunere a unui prag de 200 mii a eșuat odată cu anularea OUG 13. 

Practic, ieri, ministrul Toader a tatonat terenul. În mod normal, orice dezbatere ar fi trebuit să pornească de la o intenție explicită a ministerului, formulată sub forma unei propuneri de proiect de lege. Însă ministrul a preferat, în schimb, o întrunire fără un rol procedural clar, mărturisind că se grăbește să demareze modificarea legilor justiției.

Este foarte probabil ca aceste modificări să se realizeze vara aceasta, prin ordonanță de guvern, în timp ce și noi și Parlamentul suntem în vacanță. De aceea, nu prea avem de ales și trebuie să rămânem vigilenți și pregătiți să intervenim, dacă Guvernul va da din nou cu bâta în baltă. O primă mobilizare se anunță pentru duminică. E prima atenționare a noului Guvern că suntem cu ochii pe ei. Participi și tu?

Da, particip și eu

Claudia, Tudor și echipa de-clic

PS: Poți vedea înmânarea semnăturilor în acest video. Între timp suntem peste 30.000 de cetățeni cei care am semnat petiția comunității de-clic. Rămânem vigilenți și continuăm să strângem rândurile pentru ca la nevoie să putem comunica și reacționa rapid.