Problemele salariaţilor din cultură şi mass-media - discutate în Comisia EuropeanăComitetul de Dialog Social pentru sectorul audiovizual, al Comisiei Europene, a analizat vineri, 23 iunie 2017, problemele cu care se confruntă angajaţii din sectorul Cultură şi Mass-Media din România.

Membrii delegaţiei române, Leonard Pădureţ, preşedinteleFederaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind şi Cristi Godinac, preşedintele executiv, (foto), au prezentat situaţia gravă din ţară referitoare la intenţia guvernanţilor români de a desfiinţasectorul cultură şi mass-media, astfel încât, salariaţii din acest important domeniu, să nu mai poată fi apăraţi de contracte colective. 

Au fost sesizate, totodată, erorile  legii salarizării, care discriminează salariaţii din cultură,  făcând, în acelaşi timp, referire la presiunile la care sunt supuse instituţiile publice de media AGERPRES, SRR şi SRTV.

La dezbateri au participat, alături de  oficiali ai Comisiei Europene, reprezentanţi ai Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, ai Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, ai Federaţiei Internaţionale a Actorilor, UNI MEI, EBU precum şi ai altor organizaţii europene din domeniu.

Introducerea pe agenda şedinţei a problemelor din România, a fost generată de reacţia dură a principalelor organizaţii internaţionale din domeniu faţă de intenţia autorităţilor române de a desfiinţa sectorul Cultură şi mass-media.

Concluzia întâlnirii a fost ca, dacă până la următoarea şedinţă a Comitetului, ce va avea loc în toamna acestui an, problemele ridicate nu vor fi urgent remediate, atunci se va impune intervenţia Comitetului şi a Comisiei Europene pentru a convinge autorităţile române să acorde respectul cuvenit angajaţilor din cultura şi mass-media română.

Departament Comunicare FAIR-MediaSind