Ziua în care speranța a învins uraCeva extraordinar s-a întâmplat. Trumpul olandez, Geert Wilders, care până în ultimul moment conducea în sondajele de opinie premergătoare alegerilor din Olanda, a pierdut. 
Wilders promisese închiderea tuturor moscheelor, retragerea Olandei din Uniunea Europeană și interzicerea Coranului. După Brexit și Trump, lumea întreagă aștepta să vadă dacă extrema dreaptă își va continua terifianta ascensiune. 
Dar în cele din urmă, poporul olandez a recționat frumos împotriva trumpismului. Curentul s-a întors împotriva răspândirii globale a politicilor fasciste. Iar mișcarea noastră a jucat un rol important. Cum? 
20 000 de participanți la marșuri, 500 de kilometri parcurși într-un autobuz de campanie, 5 milioane de vizualizări, 300 000 de oameni la care a ajuns mesajul prin intermediul ziarelor și o întreagă comunitate unită împotriva urii.

Click pentru a le mulțumi olandezilor

Chiar înaintea alegerilor, am ajutat la mobilizarea a 20 000 de oameni care au participat la un marș pentru sărbătorirea unei Olande cu o istorie destul de lungă a deschiderii și toleranței. 

Membrii olandezi ai Avaaz au străbătut țara într-un uriaș autobuz portocaliu făcând campanie pentru Unitate. Cu trei zile înaintea alegerilor, mulți votanți încă nu se hotărâseră pe cine să pună ștampila! Așa că am colindat prin țară împărțind broșuri, ascultându-i pe oameni și încurajându-i să voteze împotriva urii. Apoi am trimis e-mailuri și SMS-uri către o jumătate de milion de cetățeni, îndemnându-i să iasă la vot. 

Când ne-am dat seama că un element foarte important care îi îndepărtează pe oameni de Wilders este pasiunea acestuia pentru Trump, am făcut un video-pamflet super amuzant cu Trump susținându-l pe Wilders. Clipul a devenit mega viral în doar câteva ore, și cinci milioane de oameni îl văzuseră înainte de alegeri!

Dar asta n-a fost tot. Ne-am concentrat apoi pe zonele unde se știa că Wilders are susținere mare, și am umplut presa cu pamflete inspirate din filmul hollywoodian La La Land, ca să arătăm cum va transforma Wilders Olanda în Trumpland! 
În sfârșit, după alegeri am organizat meetinguri în Haga, Paris și Berlin pentru a sărbători și pentru a le trimite lui Le Pen, în Franța, și AfD-ului, în Germania, mesajul hotărât că vom veni să împiedicăm alegerea lor în aceste țări. 

Amenințarea urii se răspândește peste tot, iar în aceste condiții lumea are nevoie, mai mult ca niciodată, de puternica noastră comunitate globală, cu 44 de milioane de membri. Împreună, am construit cea mai tare mișcare de campanii civice din istorie. Iar cu o asemenea putere vine și multă responsabilitate la pachet. Responsabilitatea de a ne ridica împotriva urii, de a apăra valorile unității și toleranței, cele care ne dau forță. Și mai presus de orice, responsabilitatea de a visa la o lume mai bună. Iar astăzi, Olanda ne-a adus cu un pas mai aproape de realizarea acestui vis. 
În spiritul speranței și al sărbătorii, 
Emma, Alice, Christoph, Anneke, Lisa, Oscar, Mike, Spyro și întreaga echipă Avaaz