Un oraș cu cetățeni indiferenți seamănă până la identificare cu GalațiulSocietate civilă înseamnă, în primul rând, capacitatea cetățenilor de a se mobiliza în momentele în care fragila democrație este pusă în pericol. Și proiectele guvernamentale de acte normative privind grațierea și modificarea Codului Penal, inițiate pe ascuns de coaliția PSD+ALDE, reprezintă un atac la democrație prin ”portițele” pe care le deschid în scopul ”evadării” politicienilor condamnați sau în curs de condamnare pentru corupție.

Gălățenii n-au ieșit în stradă nici atunci când au fost văduviți de roadele muncii lor: o privatizare dubioasă a Combinatului Siderurgic Sidex, acțiune politică care a făcut ca orașul de la Dunăre să se stingă, din punct de vedere economic, încet dar sigur. Cetățenii, atunci, au ales să plece pe alte meleaguri și, astfel, Galațiul a ajuns cel mai depopulat mare oraș al țării, cu o scădere de o sută de mii de oameni în doar câțiva ani. Cei care au rămas, au ales în continuare greșit: majoritatea a ales să nu mai iasă la vot, în timp ce o minoritate ne ține sub bocancul PSD, partidul alintat de șomeri și de pensionații forțat ”pesedeu”, tocmai cel care ne-a lăsat fără economie.

Gălățenii sunt fericiți, în continuare, că nu au o presă puternică, adică vârful de lance al societății civile. Este un caz unic în țară faptul că fostul ziar de partid comunist (PCR) a devenit peste noapte singurul apărător al democrației locale și este supranumit cu drag ”cotidianul gălățenilor”. Astfel, gălățenii sunt orbiți zilnic cu nimicuri care întăresc poziția administrației politice incompetente și rapace.

Gălățenii au ajuns să fie mândri că au și ei politicieni implicați în marile dosare de corupție de la nivel național. Asta, pentru că Justiția, la nivel local, a decretat că nu există corupție. Că nu este așa, o dovedesc și datele statistice, care arată cum zona este îngropată din punct de vedere economic, social, cultural...Atunci când apar în presă date care atestă corupția din zonă, gălățenii sunt indiferenți și preferă să nu-și deranjeze micile avantaje personale.

Nici mediul universitar nu a arătat că poate avea vreo legătură cu noțiunea de societate civilă. Formele organizate ale societății civile locale, asociațiile și fundațiile, sunt și ele arondate unor interese economice și tac vinovat. Mediul cultural gălățean, în schimb, este torpilat de politruci grobieni care se vor adulați pentru că aduc la mese firimiturile căzute din bărbile stăpânilor politici. Astfel, toți gălățenii sunt ocupați și nu mai au timp de prostii de genul petițiilor sau ieșitului în stradă pentru a apăra micile cuceriri ale democrației.

S.Ț.