Tot mai mulți avertizori de integritate din România sunt hărțuiți   ActiveWatch atrage atenția asupra înmulțirii cazurilor de hărțuire a avertizorilor publici în ultimele luni, pe fondul intensificării dezvăluirilor de interes public din diferite domenii.

   ActiveWatch a sesizat azi, 10 august 2016, Ministerul Culturii, Ministerul Sănătății și a înștiințat Ministerul pentru Consultare Publică si Dialog Civic și Corpul de Control al primului-ministru în legătură cu acțiunile de intimidare îndreptate împotriva avertizorilor de integritate de către conducerile unor spitale din București și, respectiv, de managementul muzeului Bruckenthal din Sibiu.

   Câteva cazuri recente au scos din nou la iveală practicile autoritare ale conducerilor unor instituții publice. Trei salariate din sistemul public sunt în prezent hărțuite la locul de muncă, pentru că au avut curajul de a sesiza public sau în interiorul instituției anumite situații care afectează buna funcționare a instituției sau, mai grav, sănătatea și viața pacienților.

   În loc să analizeze temeinicia acestor sesizări și să încerce să corecteze disfuncțiile semnalate, cele trei instituții au dat startul unor acțiuni de intimidare a salariatelor. Hărțuirea a fost în anumite cazuri ambalată sub forma unor cercetări disciplinare pentru diverse abateri sau prin amenințări, jigniri și împiedicarea exercitării profesiei.

   Aceste acțiuni urmăresc evident descurajarea unor demersuri similare din partea altor salariați prin transmiterea unui mesaj de forță. Ele au însă și un puternic impact psihologic asupra avertizorilor, care se văd nevoiți să lucreze într-un mediu ostil, fiindu-le afectat dreptul la demnitate. Această situație este inacceptabilă și subminează atât autoritatea legii avertizorului de integritate, cât și demersurile legitime de a expune nereguli, abuzuri, ilegalități, fapte de corupție din instituțiile publice. Interesul public este cel care primează, iar imaginea instituției se construiește prin buna funcționare și performanță, nu prin ascunderea larvelor și neregulilor sub preș.

   ActiveWatch consideră că este momentul ca autoritățile centrale să transmită public un semnal către instituțiile din subordine să se abțină de la acțiuni de intimidare a salariaților care semnalează diverse nereguli, abuzuri sau ilegalități în funcționarea acestora. Legea avertizorului de integritate reprezintă un instrument-cheie în combaterea corupției și a ineficienței administrative, iar salariații care au curajul să semnaleze astfel de fapte au nevoie de protecție în fața unor eventuale persecuții. De asemenea, conducătorii instituțiilor care hărțuiesc avertizorii de integritate sau tolerează actele de hărțuire trebuie atenționați cu privire la prevederile legii avertizorului de integritate și trași la răspundere corespunzător.

   Amintim că și în 2015 s-au înregistrat cazuri grave de hărțuire a unor avertizori publici.

   Mircea Toma - președinte ActiveWatch