De ce îi lăsăm să moară pe cei din sistemul românesc de protecție pentru persoanele cu dizabilități?   ”Vasilica Constantin s-a născut în 1989. Abandonată la naștere, a trăit toată viața în sistemul românesc de protecție pentru persoanele cu dizabilități. Sistemul de protecție socială i-a adus o infecție cu HIV, i-a pus un diagnostic de encefalopatie cronică infantilă, a dezvoltat retard psiho-motor sever și tot prin grija sistemului de protecție a ajuns în lagărul Endemedica de la Bragadiru. După nici doi ani petrecuți aici, Vasilica a murit. De ziua copilului, în 2016, la 27 de ani. Avea 34 de kilograme.” – Ovidiu Vanghele, Centrul de Investigații Media, 3 august 2016.

 

În medie, în România mor în fiecare zi cel puțin 3 persoane cu dizabilități, în grija statului. Imaginea de ansamblu este cumplită: copiii și adulții sunt imobilizați, legați cu funii sau cu scotch, sedați – dar privați de terapii de abilitare, închiși în spații insalubre și tratați cu un dispreț greu de descris. Totul pe bani publici, din buzunarele noastre. Într-un final părăsesc centrele: prin deces, niciodată prin ”reintegrare în comunitate”.
Dragi prieteni, în decembrie am cerut și obținut împreună o lege care să monitorizeze independent aceste centre, așa cum cere Convenția drepturilor persoanelor cu dizabilități. 11.000 dintre noi am solicitat parlamentului înființarea Mecanismului Independent de Monitorizare a acestor centre, iar Senatul a votat cu 101 voturi pentru și 2 abțineri această măsură. De atunci se află în curtea Guvernului care a împiedicat orice tentativă de aplicare a ei.
Aceast instrument independent de control, format din specialiști și persoane din afara sistemului de protecție, care ar putea monitoriza centrele, limita abuzurile și ar putea oferi soluții pentru fiecare situație în parte, este boicotat, iar implementarea lui amânată la nesfârșit!
România are deja o condamnare la CEDO pentru un caz similar cu cel al Vasilicăi, dar nu pare că vrea să renunțe la practicile din aceste adevărate centre de tortură. Din ianuarie, de când legea a fost promulgată, guvernul amână alocarea unui sediu, a unui buget și a personalului necesar funcționării. În tot acest timp cifrele încep să iasă la lumină și vorbesc de la sine:

 Zeci de copii traficați pentru prostituție, direct din centre – conform datelor obținute cu greu de la direcțiile de protecție a copilului.
 Peste 5000 de oameni au murit în aceste centre, în mai puțin de 5 ani – adică peste 20% dintre ”beneficiari”, marea majoritate în ”condiții suspecte” – nu se cunoaște cauza decesului. Rareori aceste decese sunt anchetate.
 Zeci de rapoarte consemnează supra-sedarea persoanelor cu dizabilități fără ca ele să fi beneficiat vreodată de consiliere psihologică.
 Deși de un an România și-a asumat dezinstituționalizarea persoanelor din centre,numărul lor a crescut cu 1000.
GUVERNUL TREBUIE SĂ APLICE LEGEA. AZI!
Doar presiunea publică poate determina o schimbare în viața chinuită a persoanelor închise în aceste centre. Haideți să cerem Guvernului să deblocheze implementarea legii 8/2016 și să ofere protecție reală acestor oameni:
 
Urmează acești 2 pași simpli și ajută-ne să punem destulă presiune pe Guvern:
1.     Copiază textul de mai jos (din chenar). Puteți adauga orice considerați oportun pentru a determina Guvernul sa acționeze:

   Stimate domnule Dacian Cioloș,
   Stimați miniștri,

   Vă rog să dispuneți de urgență deblocarea procedurilor de implementare a legii 8/2016 prin care se reglementează înființarea și funcționarea Mecanismul Independent de monitorizare a centrelor pentru persoane cu dizabilități. Legea e cerută de Convenția drepturilor persoanelor cu dizabilități și ar limita abuzurile ce se petrec între pereții acestor centre (trafic de persoane, agresiuni fizice, sedare, privare de libertate etc).

   Din decembrie, de când Senatul a votat înființarea Mecanismului, lucrurile sunt constant boicotate. Nu i-a fost alocat sediu, nu are buget, nu își poate derula activitatea. Prin urmare, de 8 luni drama celor închiși în centre continuă în pofida legii, în pofida prevederilor Convenției, împotriva bunului simț și al umanității.

   Este o rușine că pentru astfel de probleme Guvernul nu își poate face timpul necesar și nu poate aloca resursele minime opririi abuzurilor asupra persoanele cu dizabilități.

   Domnule Cioloș, vă solicit să cereți ferm ministerelor, agențiilor și direcțiilor să își facă treaba!
   Semnat: ……...

 

   2.Trimite textul prin e-mail la următoarele adrese: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.,  Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Pune-ne și pe noi în CC, să dăm lumii de știre câte mesaje au primit reprezentanții guvernului: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.