Vrem o lege care să reducă într-adevăr cantitățile uriașe de alimente care se risipesc în supermarketuri   În fiecare an, românii aruncă milioane de tone de mâncare pe foc sau la gunoi. Fie cumpără prea mult și nu pot consuma, fie vorbim de alimente care nici nu apucă să fie vândute. Pentru că expiră sau au ambalajul deteriorat, ajung la incinerator și sunt arse. Tot în România, sute de mii de oameni nu au ce mânca iar unul din 8 copii merge la culcare flămând.

   Pentru a răspunde problemelor similare legate de risipa alimentară, francezii obligă supermarketurile să doneze hrana aflată în pragul expirării, iar italienii se pregătesc să le urmeze exemplul. Alte țări pun la punct sisteme de preluare, stocare și redistribuire prin care persoanele cu venituri mici pot cumpăra alimentele deteriorate sau în pragul expirării cu prețuri foarte mici.

   Declarând aceleași intenții, politicienii români s-au gândit să propună o lege cu urmari similare, doar că, orbiți de efectele propagandei în an electoral, a rezultat o lege total ineficientă și chiar descurajantă pentru magazinele care vor să doneze alimente.

   Astfel, ”noua” lege, a fost săptămâna aceasta întoarsă, la Comisia de Industrii, pentru un nou raport. Parcurgând textul propunerii constatăm însă că:

   - nu mai obligă ci recomandă supermarketurilor să doneze, ceea ce puteau face și până acum. Ne întrebăm dacă o lege care face recomandări mai e….o lege?

   - nu instituie nicio măsură fiscală sau administrativă care să încurajeze retailerii să doneze, doar enunță că există această posibilitate.

   - nu propune nici un fel de masură prin care sectorul ONG sau cu alte tipuri de organizații cu profil social să poată prelua alimentele donate sau, dacă le-au preluat, să le poată finanța distrugerea în cazul în care nu reușesc să le distribuie în timp util

   - una dintre prevederile noii legi împiedică total organizarea de bănci alimentare pe viitor, o soluție aplicată și în alte state pentru reducerea cantității de alimente aruncate la gunoi. Organizațiilor care asigură colectarea, depozitarea și redistribuirea alimentelor le este interzisă comercializarea produselor pentru acoperirea costurilor de operare, chiar la un nivel modic, deși li se pretinde să asigure transport, spațiu de depozitare adecvat și personal calificat (adică principiul de funcționare al băncilor de alimente), toate aceste activități generând costuri directe și indispensabile.

   Cerem în mod ferm să nu folosiți această temă deosebit de sensibilă și cu implicații majore sociale și economice,să nu o transformați în subiect de propagandă electorală și să completați propunerea legislativă cu măsuri fezabile, reale și imediate!

 

   Comunitatea de-clic.ro în parteneriat cu Ecoteca, Think Outside the Box și Grupul Quantic