Interziceți mutilarea genitală a femeilor   La doar șase ani, Hibo Wardere a auzit următoarele cuvinte: ”Ești puternică, ești curajoasă, iar mâine o să devii femeie”. A fost dusă apoi într-o colibă improvizată din capitala Somaliei, Mogadishu, unde un ”tăietor” local i-a îndepărtat organele genitale externe cu o lamă. 
   Hibo e una dintre cele 200 de milioane de femei și fete din 30 de țări din întreaga lume care au fost supuse mutilării genitale feminine (MGF). În Somalia, unde 98% dintre fete sunt tăiate - 98%! - Ministerul pentru Drepturile Femeilor lucrează în prezent la un proiect de lege pentru interzicerea procedurii. Iar experții spun că dacă întreaga lume va susține o politică de toleranță zero față de această practică crudă în Somalia, interdicția ei totală ar putea fi adoptată în doar câteva săptămâni! 
   Statul Puntland, din nord-estul Somaliei, e pe cale să adopte interzicerea completă a mutilării genitale, iar guvernul central a preluat deja în câteva cazuri reglementările progresiste introduse în această regiune. Dacă ne vom exprima în număr mare admirația și susținerea față de acești politicieni curajoși care fac un pas important pentru protecția femeilor, le putem oferi sprijinul de care au nevoie pentru a obține o schimbare legislativă în următoarea sesiune parlamentară.Semnați acum petiția urgentă și trimiteți vestea mai departe: 
   https://secure.avaaz.org/ro/fgm_somalia_ban_loc/?bKPcSeb&v=73977&cl=9645321344
   Mutilarea genitală a femeilor constituie o încălcare incontestabilă a drepturilor omului. Procedura nu aduce beneficii din punct de vedere medical, ci este chiar extrem de periculoasă: fetele pot muri în urma infecțiilor cauzate de condițiile sanitare precare, iar cicatricile fac nașterile foarte dificile și duc la complicații severe în timpul menstruației. Mulți cred că MGF e o practică religioasă care crește șansele de a găsi un soț bun și un ritual de tranziție către maturitate pentru femei. Dar liderii islamici au subliniat deja că nu există nicio justificare religioasă pentru acest obicei.
   Schimbarea legii nu va fi suficientă: educația publică e esențială pentru a pune capăt acestei practici. Dar această inițiativă are deja potențialul de a salva mii de fete de la mutilare. Guvernul actual e progresist: anul trecut a fost anunțată o interdicție parțială, iar experții spun că trei sferturi dintre parlamentari vor susține cel mai probabil acest proiect de lege.
   Liderii statului Puntland și ministra pentru Drepturile Femeilor sunt inițiatorii acestor reforme. Un mesaj de speranță și încurajare din partea noastră le va da un motiv puternic să aducă proiectul pe ordinea de zi a Parlamentului și să lupte pentru adoptarea lui. Organizația UNICEF, care e pe teren și depune eforturi impresionante pentru a opri MGF în Somalia, ne-a cerut ajutorul urgent. Semnați petiția și trimiteți vestea mai departe: 
   https://secure.avaaz.org/ro/fgm_somalia_ban_loc/?bKPcSeb&v=73977&cl=9645321344

   Comunitatea noastră a luptat și luptă în continuare pentru a pune capăt practicilor care subjugă și maltratează femeile. E una dintre cele mai importante bătălii pe care le ducem în prezent, pentru a crea o lume în care surorile și fiicele noastre au aceleași șanse ca frații și fii noștri. Somalia are cea mai mare rată de prevalență a mutilării genitale feminine, iar dacă procedura va deveni ilegală acolo, exemplul ei ar putea aduce o rază de speranță întregii lumi. Hai să fim alături de somalezi și să îi încurajăm să dea tuturor un exemplu de urmat. 
   Cu speranță,
   Lisa, Fatima, Mike, Ricken, Alice, Ari și întreaga echipă Avaaz