MediaSind solicită demiterea în regim de urgenţă a directorului general interimar al TVR   Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a luat act cu îngrijorare de scrisoarea adresată ieri, 15 februarie 2015, Parlamentului, de către directorul general interimar al TVR, Irina Radu, prin care aceasta prezintă  situaţia din Televiziunea Română ca fiind  apocaliptică. SRJ MediaSind consideră că această scrisoare, prin aşa-zisele soluţii de redresare propuse, nu face altceva decât să confirme planul unor grupuri de interese economice şi politice de a desfiinţa Televiziunea Naţională.

   Conținutul apelului directorului Irina Radu confirmă ipoteza noastră că acest interimat submediocru a fost „gândit” să pregătească punerea în scenă a uneia din variantele pe care le-a enumerat: desființarea TVR, insolvența, sau unirea cu SRR. Această ultimă opțiune, susținută serios de fostul premier Victor Ponta, a fost „testată” pe piață, cu mai multe ocazii, de actualul președinte–director general al Radioului Public, Ovidiu Miculescu, un personaj declarat, în două cazuri, incompatibil de către ANI şi confirmat de CNAS că a semnat un angajament cu fosta securitate pentru a-i urmări informativ pe jurnalişti (Dosarul fond de reţea nr. R 94603, nume de cod Adrian.)

   Viața ne-a arătat că toți politicienii și-au dorit controlul în media publica, apelând la tot felul de procedee, pentru a și-o „pune la butonieră”. Câștigarea, în instanță, a unor drepturi salariale legitime ale unor angajați a pus, e drept, o presiune suplimentară pe finanțele instituției, dar nu atât de mare încât să-i aducă destabilizarea, cum pretinde Irina Radu. Această situație a oferit însă pretextul  spectaculos al declanșării unui scenariu  scris cu mult înainte de unii politicieni și la care, se pare, a fost și directorul general interimar parte.

   Prin declarațiile sale din ultimele zile, pe cât de bine ticluite pe atât de iresponsabile, directorul interimar a reușit săostilizeze climatul din TVR, ridicându-i pe salariați unii împotriva altora. Afirmând, spre exemplu, că cei care își recuperează drepturi bănești legitime „afectează viaţa a peste 2.500 de familii”, Irina Radu nu face decât să destabilizeze relațiile inter-umane din instituție, situație  dorită de cei care „lucrează” la confiscarea Televiziunii publice.  O  Televiziune decredibilizată și demonizată  prin „gija” clasei politice care a controlat-o în folosul său și lipsită de sprijin popular.

   Scrisoarea Irinei Radu nu vorbește însă nimic despre tarele interimatului său, care ar trebui căutate în incoerența politicii editoriale, în cheltuieli făcute cu noile angajări, în folosirea discreționară a parcului auto (fapt sesizat într-un Raport al Curții de Conturi), în cheltuieli ilegale cu avocați, în  lipsa de trasparență privind cheltuirea banului public, prin majorări salariale nejustificate, etc.

   SRJ MediaSind consideră că este momentul ca întreaga clasă politică  să abordeze cu responsabilitate prezentul și viitorul Televiziunii Române.  De aceea, în aceste momente grele pentru Televiziunea Publică, SRJ MediaSind solicită:

   1. Demiterea urgentă a directorului general interimar al SRTV, Irina Radu. 

   2. Desemnarea unui director general interimar integru și profesionist, care să gestioneze instituția până la alegerea unui Consiliu de Administrație apolitic, generat în baza unei noi legi de organizare și funcționare a SRTV.

   3. Cerem partidelor politice ca, depășind interesele partizane și populismele, să adopte, prin consens, soluțiile necesare salvării Televiziunii publice și redresării sale financiare. În cazul în care aceste măsuri nu vor fi adoptate, Televiziunea Română nu îşi va mai putea îndeplini misiunea publică.

   Este de neînţeles faptul că toate propunerile de redresare a SRTV, care s-au făcut de-alungul anilor, vizau doar dimensiunea economică a activităţii instituţiei, ignorându-se faptul că aceasta  are un corp de creatori profesionişti a căror activitate nu poate să fie cuantificată după modele aplicate în fabrici şi uzine. Deoarece Televiziunea Română nu este o simplă unitate economică, ea nu poate îmbrăţişa soarta întreprinderilor industriale care au fost vândute pe bucăţi iar salariaţii aruncaţi în stradă. Televiziunea Română este un instrument de construcţie socială şi naţională, care deţine un tezaur cultural inestimabil, realizat prin efortul unor creatori de mare talent. De aceea, ea nu poate să fie aşezată pe taraba jocurilor de interese.

   Biroul Executiv al SRJ MediaSind