Noul Galați nu se încadrează în vreun top privind calitatea vieții în România

   Un recent studiu, efectuat de Institutul de Politici Publice (www.ipp.ro) în municipiile reședință de județ ale României, nu are nicio cifră de laudă la adresa calității vieții în orașul nostru.

   Pierderile pe rețeaua de distribuție înregistrate de societatea locală de alimentare cu apă și de canalizare, Apă Canal SA, sunt în continuare cele mai mari din regiunea de dezvoltare Sud-Est: 41%. Asta înseamnă că, deși prețul metrului cub de apă pe care îl achităm este de doar 3,46 lei/mc, identic cu cel plătit de brăileni, unde pierderile sunt de doar 22%, starea de fapt constată o ineficiență cronică de reabilitare a distribuției. În Vrancea, ponderea pierderilor de apă în rețeaua de distribuție este de doar 10 procente, iar prețul unui metru cub de apă distribuit consumatorilor casnici este de doar 2,85 lei/mc.

   Și mai "călduros" este prețul unei gigacalorii distribuite populației, exclusiv în Brăila, acolo unde nu mai există consumatori. Dacă peste Dunăre, la Tulcea, acesta este doar 165 lei (un motiv pentru care rezidenții nu au renunțat decât în mică parte la sistemul centralizat de termoficare), nici la Buzău costurile plătite de populație nu depășesc 186 lei/Gcal, față de aproape 248 lei/Gcal la Galați, unde municipalitatea bâjbâie soluții pentru iarna ce vine.

   Despre gradul de modernizare a mijloacelor de transport public în regiune este inutil să mai vorbim, dar jenant este faptul că accesibilizarea lor, în Galați, pentru persoanele cu handicap nu a atins 25%, în condițiile în care, la Buzău, regia locală susține că a finalizat acest program.

   Pe locul al doilea, cu medalie de argint, ne putem situa doar la capitolul celui mai ridicat cost al iluminatului stradal: 3,01 lei/locuitor/an, întrecuți doar de Focșani: 5,76 lei. În Constanța, acest cost nu depășește 0,6 lei, iar la Brăila este de 1,24 lei.

   Recentul audit al calității și accesibilității serviciilor, efectuat de IPP, arată că municipiul cu cel mai înalt nivel de performanță în managementul serviciilor publice este Cluj Napoca. De altfel, orașul din Ardeal a fost plasat, în ceea ce privește calitatea vieții (în funcție de gradul de poluare, siguranţă, putere de cumpărare, rata criminalităţii și sistemul de sănătate), într-un top realizat de britanicii de la numbeo.com, deasupra Parisului, Londrei sau Romei. 

   George Marinescu