Scrisoare internațională către Departamentul de Justiție al SUA în sprijinul WikiLeaks

   Semnatarii acestei scrisori, organizații pentru libertatea presei și drepturile omului, solicită Departamentului de Justiție să închidă oficial toate anchetele penale deschise împotriva WikiLeaks și a redactorului șef al acestei organizații, Julian Assange, și să oprească hărțuirea și persecuțiile împotriva WikiLeaks pentru activitatea sa editorială în interes public.

   Documente judiciare recente dezvăluie în mod explicit că „ancheta penală și de siguranță națională” a Departamentului de Justiție al SUA și FBI împotriva lui Julian Assange și a WikiLeaks este „activă și în desfășurare”, patru ani după ce a fost demarată. Conform relatărilor, această investigație vizează publicarea de către WikiLeaks a documentelor publicate în urma unor scurgeri de informații din Departamentele de Apărare și de Stat în 2010, iar, în cadrul ei s-au emis citații pentru documentele deținute de asociații WikiLeaks.

   Într-o întâlnire recentă cu reprezentanții presei, ați promis că „atâta timp cât sunt ministru de justiție, niciun jurnalist care-și face meseria nu va fi trimis la închisoare”. În același timp, urmărirea penală și celelalte persecuții împotriva WikiLeaks și a lui Assange îi expun pe aceștia riscului de fi condamnați la închisoare. Experți judiciari foarte respectați de întreg spectrul politic american au susținut că urmărirea penală a WikiLeaks și a lui Assange pentru publicarea unor documente clasificate sau pentru relația cu sursele ar echivala cu incriminarea actului jurnalistic și i-ar expune pe editori și jurnaliști riscului de a fi urmăriți penal.

   La nivel international este un fapt acceptat că noile instituții de media creează noi canale pentru dezbaterile politice și joacă un rol crucial în menținerea transparenței și a formelor democratice de guvernare. Administrația SUA a făcut din libertatea de exprimare pe Internet una din prioritățile sale în politica externă; acest angajament nu trebuie să fie limitat la scena internațională. De aceea, suntem îngrijorați că acțiunile îndreptate împotriva WikiLeaks subminează angajamentul Guvernului SUA în favoarea libertății de exprimare.


   Opriți urmărirea penală a WikiLeaks!

   Activistul de drepturile omului Julian Paul Assange, originar din Australia, a fondat în 2006 organizația internațională WikiLeaks (http://wikileaks.org/), menită să publice documente (de interes public) provenite din scurgeri de informații și avertizări de integritate. De atunci, organizația sa a fost recunoscută și premiată pe plan mondial pentru mai multe dezvăluiri care demonstrau abuzuri la adresa drepturilor omului și ilegalități comise de guverne, autorități publice și companii. Printre altele, WikiLeaks a câștigat premiile: New Media Award (acordat de revista Economist în 2008) și Amnesty International UK Media Award (2009).
   Din 2010, după implicarea WikiLeaks în dezvăluirea unor telegrame secrete care detaliau implicarea Statelor Unite în războiul din Irak (https://www.wikileaks.org/irq/), precum și alte relații diplomatice secrete dintre mai multe state (https://wikileaks.org/cablegate.html), Julian Assange și organizația sa au devenit ținta unor represalii și încercări de cenzură extrem de agresive din partea autorităților din diferite țări. Cu toate că documentele dezvăluite de WikiLeaks de-a lungul timpului au constituit un punct de pornire important pentru materiale de presă realizate de publicații prestigioase din întreaga lume și au contribuit la spargerea embargourilor informaționale pe subiecte importante pentru publicul larg, campania internațională de hărțuire instrumentată de guvernul american împotriva fondatorului WikiLeaks se acutizează de la un an la altul. De doi ani de zile Assange nu a mai ieșit din clădirea Ambasadei Ecuadorului din Londra, de teamă să nu fie extrădat în Suedia și ulterior în SUA.

   Cu sinceritate,

   Defending Dissent Foundation (USA)
   Article 19 (UK)
   ActiveWatch (Romania)
   Africa Freedom of Information Centre
....................................................................