Putem opri genocidul din Sudanul de Sud

   Femei și copii sunt scoși din școli și spitale și uciși la marginea drumului. Televiziunea și radioul incită la ură. Nu sunt scene de acum 20 de ani, din Rwanda, ci fapte care se petrec chiar acum în Sudanul de Sud, dar stă în puterea noastră să le oprim. 
   Doi bărbați poartă vina pentru aceste atrocități: președintele Salva Kiir și fostul său adjunct, Riek Machar. Aflați într-o luptă acerbă pentru putere, cei doi provoacă tensiuni între grupuri etnice care au conviețuit pașnic timp de decenii. Ambii bărbați au bunuri și o parte a familiei în străinătate. Dacă îi vom lovi pe Kiir și Machar în punctul lor sensibil - averea lor - putem opri acest coșmar înainte de a se transforma într-un genocid.
   Negocierile pentru pace sunt reluate treptat, iar SUA și Franța cer Consiliului de Securitate al ONU să impună sancțiuni și să trimită mai multe forțe de menținere a păcii în zonă pentru a proteja populația civilă. Rusia ar putea încerca să blocheze aceste demersuri, dar nici măcar China nu vrea să vadă o țară atât de bogată în petrol căzând pradă haosului. Deci putem câștiga - dacă vom acționa rapid. Avem nevoie de un milion de voci pentru a le cere celor mai importanți lideri să acorde sancțiuni și să trimită mai multe forțe de menținere a păcii pentru a proteja cetățenii din Sudanul de Sud:
   https://secure.avaaz.org/ro/ceasfire_in_south_sudan_euro_gen_/?bKPcSeb&v=39700
  E sfâșietor și revoltător. Peste un milion dintre cele 11 milioane de cetățeni ai Sudanului de Sud au fost nevoiți să își părăsească locuințele, zeci de mii au murit, iar țara se confruntă cu o foamete devastatoare. Cu toate acestea, delegațiile ambelor părți au petrecut luni de zile în hoteluri de lux din țara vecină, Etiopia, depunând foarte puține eforturi și neajungând prea departe în negocierile pentru pace. 
   Putem pune capăt acestor absurdități. Sancțiunile, printre care se vor număra și înghețarea conturilor bancare și interdicțiile de călătorie, îi vor afecta direct pe liderii Kiir și Machar, care nu vor mai avea acces la bunurile lor din străinătate și nu își vor mai putea vizita rudele aflate peste hotare. Chiar dacă nu vom avea câștig de cauză în Consiliul de Securitate al ONU, sancțiunile unilaterale din partea mai multor țări vor avea un efect puternic. 
   Consolidarea forțelor ONU este un alt punct important. ONU a făcut deja un gest fără precedent, deschizând porțile bazelor sale pentru 85.000 de civili care au fugit din calea masacrului. Dar în acest moment, în Sudanul de Sud - o țară de dimensiunile Franței - forțele de menținere a păcii numără mai puțin de 9.000 de militari. O bază a ONU a fost deja atacată cu insolență, iar Guvernul amenință că îi va da afară din țară pe reprezentanții organizației. Avem nevoie urgent de o misiune ONU mai puternică și mai numeroasă. 
   Acum trei ani, am eșuat în încercarea de a opri violențele din Siria, dar conflictul din Sudanul de Sud este nou și poate fi rezolvat. Haideți să nu ratăm această șansă. Semnați petiția urgentă și trimiteți vestea mai departe:
   https://secure.avaaz.org/ro/ceasfire_in_south_sudan_euro_gen_/?bKPcSeb&v=39700
  Sudanul de Sud este cea mai tânără națiune a lumii, născută după decenii de rezistență în fața regimului exterminator și brutal al Sudanului. Dar ca în multe alte țări cu un trecut mai bogat, între popor și liderii săi există o mare prăpastie. Este o situație tragică, mai ales pentru că mulți au crezut în bunele intenții ale președintelui Kiir, până când acesta și Riek Machar au căzut pradă mâniei, fricii și setei de putere. Haideți să fim alături de cetățenii Sudanului de Sud și să îi ajutăm să aplaneze conflictul dintre liderii lor și să recâștige pacea pentru care au suferit atâta vreme. 
   Jeremy, Mary, Mathias, Jooyea, Sayeeda, Patri, Luis, Ricken și restul echipei Avaaz