Opriți cea mai mare execuție în masă din acest secol

   Un pseudo-tribunal din Egipt a condamnat la moarte 528 de oameni. E probabil sentința cu cel mai mare număr de condamnați la moarte din secolul nostru, dar cineva poate încă opri această execuție în masă.
   Cea mai importantă figură religioasă a Egiptului, Marele Muftiu Allam, are zece zile la dispoziție pentru a respinge decizia tribunalului. Liderii religioși condamnă deja sentința, iar ca prim muftiu ales direct de către semenii săi, Allam ocupă în mod legitim poziția de autoritate morală supremă în Egipt. Haideți să lansăm un apel global al oamenilor de toate credințele pentru a cere clemență și a opri această sentință cumplită.
   Procesul a fost o înscenare politică: regimul militar folosește plutonul de execuție pentru a nimici opoziția. Dacă nu vom protesta față de aceste abuzuri, consecințele vor fi devastatoare, atât pentru Egipt cât și pentru restul lumii. Semnează acum petiția urgentă pentru a salva viețile celor condamnați și a opri această spirală a violenței. Când vom strânge un milion de semnături, un grup de lideri religioși din Egipt îi vor înmâna Marelui Muftiu apelul nostru la clemență:
   http://www.avaaz.org/ro/stop_mass_execution_loc/?bKPcSeb&v=38018
   După evenimentele din piața Tahrir, când sute de mii de oameni au ieșit în stradă plini de speranță pentru a pune capăt deceniilor de dictatură, poporul egiptean a ales pe cale democratică un Guvern condus de membri ai Frăției Musulmane. Dar vara trecută armata a înscenat o lovitură de stat ”populară”, iar când susținătorii Frăției Musulmane s-au revoltat, armata a catalogat mișcarea ca fiind o organizație teroristă și a trecut la represalii: 16.000 de activiști, jurnaliști și chiar tinere liceene au fost arestați! 
   Procesul a fost o glumă: pe lângă acuzațiile de deranjare a ordinii publice și distrugere a proprietății private, toți cei 528 sunt acuzați pentru moartea unui polițist, iar avocații apărării nu au avut acces la întâlnirea pentru pronunțarea sentinței, care a durat mai puțin de o oră. Iar acesta nu este un caz singular. Justiția e folosită în mod frecvent ca armă împotriva dizidenților politici, în timp ce membrii forțelor de securitate, acuzați de moartea a sute de protestatari, ajung foarte rar în fața tribunalului. Există amenințări reale la adresa securității naționale, dar regimul opresiv impus de forțele armate care conduc cu o mână de fier alimentează extremismul în loc să îl oprească.
    Este cea mai dură condamnare în masă din istoria modernă a Egiptului, iar urmările ei ar putea avea repercursiuni dincolo de granițele țării. Semnează acum petiția urgentă și cere-i Marelui Muftiu să nu aprobe execuțiile în masă comandate de autorități și să își asume rolul de lider spiritual, de care țara sa are atât de mare nevoie:
   http://www.avaaz.org/ro/stop_mass_execution_loc/?bKPcSeb&v=38018
   Lumea a tăcut atunci când acest regim a lansat un atac în forță asupa unui guvern fragil, dar ales de popor, îngenunchind democrația egipteană. Liderii globali aduc elogii democrației cu fiecare ocazie și condamnă ferm acțiunile anti-democratice din Crimea până în Caracas. Dar nu și pe cele din Egipt. Dacă lumea își va întoarce din nou spatele și va permite ca aceste execuții să aibă loc, un mesaj periculos va face ocolul lumii: comunitatea internațională este gata să apere democrația, dar nu și în cazul grupărilor politice islamiste. Un semnal nociv, care va crește forțele unor grupări mici dar foarte periculoase: grupările extremiste.
   În numeroase rânduri, comunitatea Avaaz a luptat cu fermitate împortriva abuzurilor și violențelor și pentru o reconciliere pe cale pașnică a comunităților aflate în conflict. Viitorul Egiptului e acum în joc, iar o sentință arbitrară și provocatoare ca cea pronunțată în provincia Minya ar putea fi fatală. Haideți să ne unim vocile pentru a atrage atenția întregii lumi asupra acestei situații periculoase și pentru a ne asigura că 528 de vieți vor fi salvate. 
   Alice, Nick, Oli, Wissam, Bissan, Mais, Emily, Ari, Ricken și întreaga ech