Jurnalismului în Galați – zdrobit între influențele politice și cele economice

   ActiveWatch publică un studiu despre influența politică asupra televiziunilor locale din România. Este rezultatul colaborării dintre jurnaliști și activiști cu asistența unui sociolog. Timp de un an au fost realizate interviuri în redacții ale celor mai importante televiziuni locale din 15 județe. ActiveWatch a procesat aproape 200 de interviuri și întâlniri, desfășurate în aproximativ 300 de ore de discuții cu ziariști, manageri și patroni de presă, politicieni locali și reprezentanți ai CNA. La aceasta s-au adăugat

sute de ore de desk research, în care am colectat date despre situația televiziunilor locale incluse în cercetare.

    Județul Galați este dominat, conform respondenților, de USL, PC având aici una dintre cele mai puternice organizații. Unii dintre cei intervievați au spus că televiziunile locale nu sunt independente din punct de vedere politic, fapt ce se poate vedea din acționariatul unora dintre ele. Conform respondenților, TV Galați este afiliat PSD, Vox TV este afiliat PC, RTV este afiliat PP-DD, iar Express TV este afiliat PDL. Unii dintre respondenți au fost de părere că trebuie schimbată condiția jurnalistului, care s-a degradat în ultimii ani. Această schimbare se poate face doar în momentul în care va exista o stabilitate financiară, în prezent jurnaliștii nefiind motivați nici moral, nici financiar. În timp ce unii dintre cei intervievați au recunoscut afilierea politică a televiziunii la care lucrează şi au menționat că patronatul nu intervine în procesul editorial, jurnaliştii având libertate de mişcare, alții au declarat că în Galați se practică intensiv şantajul mediatic.

   ”Am blocat materiale de la difuzare din motive economice. Dacă se face o știre despre o firmă care are o campanie de nu știu ce vânzări îi spun reporterului să nu facă știrea pentru că acea firmă nu a vrut să încheie un contract de publicitate cu noi. Politic, mi se pot impune anumite materiale, dar le pot ocoli. O problemă o reprezintă CNA, care nu ar trebui să dispună difuzări gratuite televiziunilor locale și să interzică plata unor emisiuni electorale în timpul campaniilor politice. Relația televiziunii cu mediul politic local este bună. Trebuie să conviețuiești. Cei de la PDL sunt mai recalcitranți. În ceea ce privește știrile, când există situații negative, se discută cu managementul firmei.” (Manager TV Galați)

   ”Am oprit de la difuzare materiale pentru că jurnaliștii nu erau informați și nu verificaseră materialul foarte bine. În general, nu mă implic în agenda editorială.” (Roxana Marosy, manager Vox TV)

   ”Se știe că partea editorială și partea administrativă nu trebuie să se intersecteze, dar în realitate se întâmplă. Mi-au fost blocate materiale din considerente de simpatii. Presiunea politică în media se face prin patronat. Patronatul este problema presei. O presă locală independentă se face prin modificarea statului jurnalistului, poate și prin modificarea finanțării și a statutului organului de media.” (Jurnalist Vox TV)

   ”Galațiul este cel mai mizerabil loc, pentru că mediul politic local a controlat așa de bine mediul de afaceri, încât nu a permis dezvoltarea economică locală. Jurnaliștii sunt niște copii. Se poartă angajamentul la diferite firme ale administrației locale. Durbacă angaja oameni la Transurb. Apăreau ca angajați acolo și lucrau la televiziune. Televiziuni independente nu există. Soluția independenței stă în facilitățile pentru care MediaSind se luptă: TVA scăzut la achiziții, subvenții la energie pentru mass-media, așa cum există în toate statele civilizate ale Europei. Fără o piață liberă a publicității mor toate instituțiile mass-media care nu sunt susținute politic. Ar trebui să existe un mediu economic benefic, asta însemnând inclusiv subvențiile obținute de breaslă de la stat. O problemă e și mentalitatea politicienilor care cred ca mass-media e un fel de hârtie igienică pe care o poți folosi în campaniile electorale, după care o arunci și tragi apa.” (Jurnalist, editor ziar online)

   ”Echipele redacționale trebuie să aibă măcar autonomie, dacă nu independență politică sau economică totală.” (Profesor jurnalism)

   ”Un om politic sau un om pus politic într-o funcție administrativă își vede în continuare de treabă indiferent de ilegalitățile care se descoperă că le-a făcut. Pentru unii e chestia aia: dacă ajungi la închisoare ca om politic, e o virtute.” (Alina Brandabur, redactor-șef TV Galați)

   ”La Galați nu există presiune politică și nici chiar financiară. Sunt alte reguli în provincie. Interesele politice și financiare sunt mai mici și automat și presiunea asupra noastră este mai mică. După părerea mea, jurnaliștii de provincie sunt mult mai liberi să-și facă meseria corect, nu-i sună nimeni, nu-i ceartă nimeni. Poți să-ți alegi subiectul.” (Director de programe TV Galați)

   Conform CNA, TV Galați a fost sancționată în 2012 pentru nerespectarea normelor și a regulilor privind campaniile electorale: „Membrii Consiliului au constatat existența unui dezechilibru atât în privința știrilor referitoare la competitorii electorali, cât și în privința participărilor în emisiunile electorale. De exemplu, în emisiunile informative, postul TV GALAȚI a prezentat știri despre competitorii electorali ai USL de 12 de ori, ai APP de 8 ori, ai AVB și PP-DD o dată, în timp ce despre alți competitori electorali nu a fost prezentată nicio știre”.

   ”În general, televiziunea pe care o conduc nu are parte de presiuni politice, dar USL, de exemplu, nu a onorat nicio invitație în timpul campaniei electorale, cei de acolo fiind deranjați de emisiunile difuzate. În general, nu pot să spun că avem o presiune politică.” (Anca Stanciu, redactor-șef RTV)

   ”Pe plan local nu există o presiune politică prea mare. Unitatea breslei, care ar putea deveni o forță, este o măsură ce ar trebui luată pentru a ajuta jurnaliștii în fața

presiunilor economice și politice.” (Roxana Marosy, managerul Vox TV)

   ”În televiziunile locale, apartenența politică se observă în emisiunile acestora. În perioada de maximă audiență, politicul primează în grila de programe, dar nu le pot asocia politic pe nici unele cu vreun partid. N-avem ce face, fără politic nu putem să trăim. Măsurile de protecție a jurnaliștilor depind de patronatul instituției media. Nu cred în constrângeri, ci mai degrabă în mica înțelegere. Eu, când conduceam o societate privată, am plătit un articol despre activitatea pe care o desfășuram. Am plătit și a apărut articolul.” (Membru PC Galați)