Intelectuali de marcă protestează împotriva complicităţii Comisiilor de cultură la derapajele din Radioul Public

   Constatăm cu regret că semnalul nostru de alarmă, lansat în această vară, privind derapajul spre facil și comercial al principalului post public de radio a fost ignorat, ba mai mult, emisiunile invocate ”Maraton de duminică”, ”Radioul de sâmbătă seara” și ”Actualitatea credinței” nu se regăsesc în grila 2013-2014 a postului Radio România Actualități.

Regretabil este și faptul că președintele director general Ovidiu Miculescu (foto) a găsit de cuviință la data respectivă să eludeze subiectul, trimițându-ne nouă, semnatarilor, la comun, un răspuns — dare de seamă, gest pe care ne permitem să-l considerăm de o autosuficiență alarmantă.

   În aceste condiții, având în vedere numirea politică a membrilor Consiliului de Administrație al SRR și controlul parlamentar al activității radioului public, solicităm în mod deschis ca tocmai mediul politic să intervină pentru ca demersurile administrației Miculescu să nu fie înțelese eronat drept pură exercitare a voinței politice.

Apreciem scoatere din grilă a emisiunilor ”Maraton de duminică”, ”Radioul de sâmbătă seara” și ”Actualitatea credinței” (în ciuda audienței foarte bune de care s-au bucurat) fără argumente profesionale solide — un act de cenzură și lipsă de interes real față de promovarea și receptarea actului de cultură. Invocarea concurenței cu posturile comerciale nu poate fi un argument, câtă vreme este vorba de postul public de radio care are, prin lege, atribuții specifice.

  Considerăm că împlinirea a 85 de ani a Radio România ar fi trebuit să însemne nu numai adoptarea unei grile ”revoluționare”, ci și prezervarea emisiunilor de tradiție, audiență, notorietate și ținută culturală și editorială.

   Sperăm că acest demers repetat va primi de data aceasta un răspuns în conformitate cu importanța acestuia și a onestității semnatarilor.

Acad. Constantin Bălăceanu Stolnici

Acad.Eugen Simion

Sorin Dumitrescu

Radu Ciuceanu

Andrei Oișteanu

Vintilă Mihăilescu

George Banu

Dan C. Mihăilescu

Ștefan Cazimir

Emilian M. Dobrescu

Alex Ștefănescu

Radu Paraschivescu

Șerban Nichifor

Ioan Es Pop

Arh. Dorin Ștefan

Cristian Pârvulescu

Alfred Bulai

Dan Pavel

Liviu Tofan

Cristian Bădiliță

Mihai Șora

Dan Puric

Alexandru Dabija

Mihai Măniuțiu