Jurnaliștii nu sunt teroriști!

   Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, în calitate de membră cu drepturi depline a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor şi Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, participă, astăzi 5 noiembrie 2013, la campania europeană „Jurnaliștii nu sunt teroriști!” şi solicită Parlamentului României să elimine din Strategia națională de apărare orice referire la activitatea jurnaliștilor, în special la cea privind considerarea presei drept o vulnerabilitate la siguranța națională.

   “FRJ MediaSind cere din nou sprijinul Parlamentului European și a comisarului european pentru justiție, Viviane Reding, pentru a determina clasa politică de la București să respecte valorile europene prin stoparea atentatelor la libertatea de exprimare, atacuri  ce se întâmplă tot mai des în ultimul timp împotriva jurnaliștilor români. Dacă apelurile noastre nu vor fi luate în considerare, susținuți de FEJ și FIJ, vom depune o nouă petiție în Parlamentul European”  - a declarat Cristi Godinac, președintele FRJ MediaSind.

În urmă cu aproximativ trei ani, la inițiativa Președinției, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a introdus în Strategia Națională un paragraf potrivit căruia „Fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţiile statului reprezintă o (…) vulnerabilitate a statului român.”

   În urma acestei prevederi,  jurnaliștii sunt  considerați o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale iar instituțiile de forță ale statului sunt obligate să ia măsuri împotriva acestora care sunt tratați, astfel, la fel ca orice terorist.

   Față de  inițiativa politicienilor români, Comisia de Petiții a Parlamentului European a declarat deschisă Petiția depusă de FRJ MediaSind și de alte organizații și jurnaliști din România, iar comisarul european Viviane Reding s-a arătat alarmată și îngrijorată de această catalogare din SNAp:

   „Sunt alarmată şi îngrijorată de ceea ce se întâmplă în statele membre. Nu voi putea niciodată să enunţ o frază ca aceea pe care aţi citat-o. Presa este liberă într-o democraţie liberă… Atunci când exagerează şi se întâmplă acest lucru câteodată, avem în toate statele membre un cadru legislativ pentru presă, care protejează individul, pentru că în mod normal este o chestiune ce ţine de drepturile individului împotriva puterii presei. Dar a spune că presa este o ameninţare la siguranţa naţională, atunci această afirmaţie trebuie probată şi cred că aceste dovezi vor fi foarte dificil de obţinut. Pentru mine, ca un Comisar pe media de zece ani, cred că presa liberă reprezintă şansa pentru Europa noastră... ” 

   Comitetul Executiv al FRJ MediaSind