Spitalul de Urgență infectează Dunărea cu bunăștiință

   Spitalul de Urgență din Galați atentează grav la sănătatea populației și la securitatea mediului înconjurător. Cel mai mare spital din județ deversează, direct în Dunăre, ape uzate infectate, fără să le trateze nici măcar cu clor. Practic, toată infecția și mizeria pe care o generează zilnic Spitalul de Urgență ajunge direct în Dunăre și afectează serios localitățile din aval de Galați. Comisarii Gărzii de Mediu din Galați au somat, în nenumărate rânduri, atât conducerea spitalului, cât și pe cea a Consiliului Județean, ca for tutelar, să remedieze situația, însă nu s-a făcut nimic până acum. Alarmant este faptul că unitatea spitalicească deversează zilnic în Dunăre infecție, puroi, sînge bolnav, vomă, flegme, fecale, urină și alte materii produse de corpul uman fără nici cea mai mică dezinfectare. ”Vă imaginați câtă mizerie pleacă zilnic din spital. Absolut tot se aruncă în Dunăre. Nu se ține cont că sînt microbi de TBC, de tot felul de hepatite. Totul pleacă în Dunăre fără să fie dezinfectat în vreun fel. De la fecale și până la puroi sau alte materii pe care le produce corpul uman bolnav, toate merg direct în Dunăre. Vă închipuiți ce se întâmplă cu peștii din fluviu, pe care noi îi mâncăm sau cu oamenii care locuiesc în satele din Deltă și care folosesc apă direct din Dunăre. E un focar de infecție de proporții” spune comisarul șef al Gărzii de Mediu, Mihai Turcu.

 

   Ar trebui închis

   Dacă s-ar respecta litera legii, Spitalul de Urgență din Galați ar trebui închis pentru gravele abateri de la disciplina de mediu. Comisarii Gărzii de Mediu nu au aplicat nici sancțiuni conducerii spitalului, din cauza situației financiare dezastruoase pe care o traversează unitatea sanitară. ”Dacă le dăm amendă, trebuie să închidem spitalul. Este vorba despre o amendă de un miliard de lei vechi pentru neregulile grave. E o situație extrem de serioasă și trebuie rezolvată neapărat, dincolo de sancțiuni, nu mai pot continua lucrurile așa”, a mai spus comisarul șef al Gărzii de Mediu Galați, Mihai Turcu.

 

   Soluția – o stație de epurare

   În primul rând, Spitalul de Urgență trebuie să-și facă rapid măcar o stație de clorinare. ”Am discutat cu conducerea spitalului și cu Consiliul Județului, ca for tutelar. Am primit asigurări că vor fi alocați bani în regim de urgență pentru stația de clorinare. Macar o minimă dezinfecție trebuie aplicată tuturor resturilor din spital, înainte să fie deversate în Dunăre. Apoi, din câte știu eu, există un proiect și există și fondurile necesare pentru construirea unei stații de epurare a apelor uzate, la Spitalul de Urgență”, a conschis Mihai Turcu.

   Emanuela Turcu