Povara AVC în România - Ziua Mondială a Creierului De Ziua Mondiala a Creierului, Centrul pentru Inovatie in Medicina, specialisti din sistemul de sanatate, precum si reprezentanti ai pacientilor din Romania atrag atentia asupra poverii pe care Accidentul Vascular Cerebral o reprezinta pentru pacienti si familiile acestora, AVC generand sechele atat de grave incat pacientul devine dependent sau semi-dependent de prezenta unui ingrijitor.

Peste 60.000 de romani sufera anual un AVC, iar 54.000 de romani mor in fiecare an din cauza unui AVC. In acelasi timp insa, potrivit raportului Eurostat 2017, AVC este a doua cauza de decese ce pot fi prevenite.

„Hipertensiunea arteriala este cel mai important factor de risc care poate fi modificat, fiind implicata in jumătate dintre accidentele vasculare cerebrale. Așadar, controland tensiunea arteriala, realizam si preventia unei mari proportii din accidentele vasculare cerebrale”, declara dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie. Screening-ul pe scara larga pentru fibrilatia atriala asimptomatica la persoanele in varstă de peste 65 de ani, urmat de tratamentul cu noile anticoagulante orale (NOAC), ar putea reduce costurile accidentelor vasculare cerebrale și dizabilitatea asociata acestora.