La Spitalul Județea domneşte haosul şi după controlul Ministerului Sănătății

      Toate concluziile trase de Ministerul Sănătăţii şi puse pe hârtie încă din data de 14 septembrie, privind probelemele grave cu care se confruntă Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ap Andrei”, par să nu intereseze prea mult conducerea unităţii sanitare. Trei oameni s-au îmbolnăvit grav în spital, doi dintre ei au murit, alte două secţii au fost evacuate din cauza riscului mare de îmbolnăvire. Echipa de control a ministerului a făcut un control riguros, dar, la spital, în continuare, echipa managerială continuă să afișeze atitudinea pasivă de până acum..

De pildă, salonul de arşi, mutat în cadrul secţiei ATI, a fost dat drept exemplu negativ în tot acest scandal. În continuare, salonul este la ATI şi pare că va mai sta mult şi bine. În comunicatul ministerului se sublinia următorul fapt: „este obligatoriu să se reorganizeze separat  salonul de arşi şi secţia ATI”. Au trecut mai mult de 15 zile de când a fost emis comunicatul de presă și acest lucru nu s-a produs. Despre aceasta, conducerea spitalului spune că salonul de arși va fi mutat la Chirurgie Plastică. Acest lucru, spun ei, se va întâmpla în câteva zile. Reamintim că acel salon a fost mutat din secţia de Arşi în ATI fără avizul Direcţiei de Sănătate Publică.

   Nici problemele de la blocul de naşteri nu au fost deloc întâmplătoare.Faptul că toate gravidele au fost transferate la maternitatea “Buna Vestire”, din cauza riscului de îmbolnăvire, a fost una dintre măsurile bune, luate în ultimă fază, pentru a evita dezastrul. Transferul a fost făcut având în vedere că, la acel etaj 2 al ambulatoriului, se află atât ATI-ul, unul dintre locurile de unde a izbucnit focarul de infecţie cu acinetobacter, secţia de Arşi, care este un adevărat şantier pe care se lucrează de câteva luni de zile şi blocul de naşteri.

“Toate trei secţiile sunt foarte aproape. Este adevărat că pe hol, prin faţă la ATI şi la blocul de naşteri este cărat tot molozul de la arşi. Sunt deficienţe acolo. Nu se poate spune că acesta este motivul creşterii gradului de microbi de la arşi, dar este o posibilitate”, a constatat și conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

   Lucrările la secţia de arşi vor mai dura aproximativ un an de zile. Totodată, intră în lucrări de reabilitare şi primele două saloane din cadrul secţiei ATI. Altă mizerie, alt şantier, alţi microbi.

   Petrica Lazăr