Intoleranța la gluten este un real pericol pentru sănătate

-         

            -  Mai mult de 80% dintre românii care suferă de celiachie nu sunt diagnosticați;

-         -  Afecțiunile neurologice, bolile autoimune, infertilitatea sau retardul de creștere, din ce în ce mai des asociate cu consumul de gluten;

   Deși în ultima vreme intoleranța la gluten este privită mai mult ca o modă decât ca o afecțiune reală, celiachia, sau intoleranța permanentă la gluten, afecteză un număr din ce în ce mai mare de români, potrivit AlimenteSpeciale.ro, unul dintre cele mai mari magazine online de pe piața locală, specializat în produse dietetice și terapeutice.

  “Conform ultimelor prognoze, la nivel global peste 1% din populație este afectată de intoleranță la gluten, în timp ce în România, țară cu specific preponderent agrar, se estimează că peste 3-10% suferă de celiachie sau de o formă mai ușoară de intoleranță sau sensibilitate la gluten, a declarat Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro.

   Potrivit acesteia, intoleranța la gluten este o maladie autoimună, declanșată de ingerarea alimentelor care conțin gluten, precum  sunt și grâul, orzul, secara sau ovăzul. Astfel, în cazul unei persoane cu predispoziție genetică, ce consumă în mod repetat gluten, se declanșează o reacție autoimună ce cauzează leziuni ale intestinului subțire, acestea, la rândul lor, determinând tulburări de digestie sau de absorbție.

   Un alt lucru îngrijorător, pe lângă numărul tot mai mare de persoane care manifestă intoleranță la gluten, este că doar o mică parte dintre românii care suferă de această

Oboseala cronică, disfuncțiile digestive, balonarea, depresia, scăderea în greutate, flatulența, durerile abdominale recurente, durerile articulare sau spasmele musculare se regăsesc printre principalele simptome prin care se poate manifestă intoleranța la gluten, însă, de la caz la caz, aceste simptomele pot trece aproape neobservate sau pot devolta complicații severe, cu un impact negativ asupra vieții de zi cu zi.

 

   Cum putem depista intoleranța la gluten?

  Când vine vorba de principalele metode de depistare ale intoleranței la gluten, reprezentanții AlimenteSpeciale.ro susțin că țara noastră a făcut progrese în acest sens, la momentul actual un suspect de celiachie putându-și confirma sau infirma afecțiunea prin intermediul analizelor de sânge, a biopsiei intestinale, sau, mai simplu, cu ajutorul unuia dintre testele rapide pentru celiaci existente pe piață.

 

   Ce facem dacă am fost diagnosticați cu intoleranță la gluten?

  Din păcate, în cazul acestei boli, odată ce rezultatul este confirmat nu există un tratament medicamentos care să ducă la vindecarea afecțiunii. Tratamentul constă în excluderea completă a glutenului din alimentație, astfel împiedicând atât dezvoltarea bolii, cât și apariția unor alte afecțiuni asociate precum sunt și malnutriţia severă (întârzierea dezvoltării la copii), osteoporoza, infertilitatea, afecțiunile cerebrale sau chiar unele tipuri de cancer.