Adoptarea unor comportamente sănătoase ajută la prevenţia diabetului zaharat

  Numărul persoanelor afectate de diabetul zaharat de tip 2 este în creştere la nivel mondial. Potrivit ultimelor statistici ale Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation), aproximativ 400 de milioane persoane trăiesc cu diabet zaharat, iar peste 90% dintre acestea sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. În ceea ce priveşte România, aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat şi alte peste trei milioane de persoane au prediabet, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate în 2014.

   Îngrijorător este că, deşi până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, această afecţiune continuă să fie printre cele mai invalidante şi costisitoare boli. Potrivit specialiştilor în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, adoptarea unei diete variate şi echilibrate caloric poate ţine la distanţă această afecţiune complexă. Astfel, este încurajată o alimentaţie bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte şi nuci. De asemenea, se recomandă atingerea sau menținerea unei greutăți sănătoase, precum şi practicarea zilnică a 30 de minute de exerciţii fizice. Adoptarea acestor comportamente sănătoase ajută inclusiv persoanele deja diagnosticate cu diabet zaharat în controlul valorilor glicemice şi în evitarea complicaţiilor severe asociate.

   „Alimentaţia poate influenţa starea noastră de sănătate, iar modul în care această influenţă este exercitată depinde numai de noi şi de alegerile pe care le facem. Tot ce trebuie să facem este să urmăm câţiva paşi simpli, pentru a ne menţine sănătoşi şi pentru a preveni numeroase afecţiuni, printre care se numără şi diabetul zaharat. De exemplu, este recomandat să bem apă sau ceai în loc de sucuri carbogazoase, să mâncăm cel puţin trei porţii de legume şi fructe pe zi, să reducem consumul de alcool şi dulciurile şi să evităm alimentele tip fast-food”, a declarat conf. univ. dr. Magdalena Moroşanu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Galați.

   Importanţa adoptării unor comportamente sănătoase în prevenirea diabetului zaharat este dezbătută de profesioniștii în diabet, nutriție și boli metabolice din Galaţi  în cadrul proiectului „Sănătatea se cunoaște de dimineață!”. Iniţiativa se desfăşoară în 11 centre de diabet din România şi se aliniază la recomandările IDF legate de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului 2014.

   Proiectul „Sănătatea se cunoaște de dimineață!”, ediţia Galaţi, este o iniţiativă realizată cu sprijinul companiei farmaceutice AstraZeneca.

   Anual, pe 14 noiembrie, oamenii din peste 170 de ţări marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului. Iniţiativa IDF îşi propune să atragă atenţia asupra creşterii incidenţei şi prevalenţei diabetului zaharat şi cuprinde numeroase acţiuni de informare şi educare a publicului larg cu privire la prevenţia, diagnosticul precoce şi tratamentul acestei afecţiuni metabolice. În 2014, toate aceste acţiuni sunt concentrate în jurul temei principale „Alimentaţia sănătoasă şi diabetul”, punând accentul pe importanţa unui mic dejun sănătos, ca etapă esenţială în menţinerea sănătăţii şi în prevenirea a numeroase afecţiuni, printre care se numără şi diabetul zaharat de tip 2.