Studiu care dezvăluie un obicei îngrijorător: săpunul lichid sau dezinfectantelede uz casnic, folosite pentru igiena protezei dentare

   Alternativele folosite în mod greșit pentru curățarea protezelor dentare în locul soluțiilor specializate de igienizare sunt ineficiente împotriva principalelor microorganisme din cavitatea bucalăși pot deteriora materialul protezei dentare

   Studiul indică o nevoie de educare a populației asupra modului corect de utilizare și întreținere a protezelor dentare

Populația care poartă proteze dentare este în creștere: incidența protezelor dentare la grupa de vârstă 60+ este ridicată. În România, numărul vârstnicilor (60+) ajunge la aproape 4 milioane și jumătate.6 08D0C9EA79F9BACE118C8200AA004BA90B02000000080000000E0000005F00520065006600330039003100360034003000310038003300000023

   Un nou studiu internațional realizat în șase țări pe un eșantion de peste 2.800de persoane care poartă proteză dentară totală sau parțială arată că acesteaau obiceiul să își curețe protezele folosind peste 10 metode alternative diferite, precum: pastă de dinți, înălbitor de uz casnic, detergent pentru vase și oțet în locul soluțiilor de igienizare specializate. Aceste metode nu numai că nu sunt eficiente împotriva principalelor bacterii și ciuperci, dar pot chiar deteriora materialul protezei dentare.

Rezultatele studiului au fost anunțate în premieră în cadrul unui simpozion desfășurat cu susținerea GSK, la Congresul Asociațiilor Internaționale pentru Cercetare în Stomatologie (IADR) din Cape Town, Africa de Sud.

   Studiul s-a bazat pe înregistrarea obiceiurilor de curățare a protezelor dentare ale purtătorilor din cele șase țări. Cercetătorii au concluzionat că cei mai mulți dintre aceștia își curăță protezele dentare folosind pastă de dinți obișnuită, urmată de apă, apă de gură și tablete de curățare a protezei – fie doar una dintre acestea, fie combinându-le.

Deși mulți dintre cei care poartă proteză dentară o curăță cu pastă de dinți obișnuită, cercetările arată că aceasta nu omoară Candida albicans, o ciupercă care poate

cauza purtătorilor de proteze dentare stomatită (afte), precum și alte bacterii asociate cu halenă sau infecții ale gingiilor.

   Mai mult, studiul arată că 3 din 10 persoane nu au urmat sau nu au primit recomandarea sau sfatul unui expert în igienă dentară referitor la îngrijirea protezei. Totuși, potrivit unui studiu separat, majoritatea medicilor stomatologi și a specialiștilor în igiena dentară au declarat că cel mai adesea recomandă pacienților soluțiile de curățare specializate pentru întreținerea protezelor dentare.

   “Și în România este nevoie de o mai bună informare, pentru că sunt mulți pacienți purtători de proteze mobile care nu și le îngrijesc corespunzător, în ciuda faptului că medicii le recomandă soluțiile moderne de curățare. La pacienții români, fie igiena protezei lipsește, fie o curăță cu ce au prin casă, din cauză că nu sunt informați, nu au posibilități materiale sau sunt reticenți la nou. Pacienții trebuie să știe că obiceiurile greșite și uneori neașteptate pe care le aleg pot să le deterioreze proteza în timp sau pot duce la afecțiuni bucale. Proteza se îngrijește corespunzător materialului din care este făcută și nu se folosește pasta de dinți, apa sau săpunul. Sunt pacienți care odată ce își rezolvă situația protezei, uită de îndatoririle pe care le au pentru igiena și întreținerea acesteia și a cavității bucale. Protezele se curăță cu tablete de igienizare speciale și pentru o mai bună menținere pe câmpul protetic se utilizează ulterior crema adezivă”, a declarat medicul stomatolog Ilie Dorina.

 

 



 

[2]