Triada morții la Spitalul Sf. Apostol Andrei : Bacalbașa-Lazarovici-Firescu

   În cazul infecţiei intraspitaliceşti de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf Apostol Andrei", care a ucis doi pacienţi de 65 şi 31 de ani, încă se aşteaptă rezultatele analizelor prelevate de la Neurochirurgie, blocul operator, UPU şi Terapie Intensivă (ATI), dar deja se prefigurează cauza principală: degringolada din spital. Aceasta este cauzată de incompetenţa şi dezinteresul echipei manageriale formate din managerul Călina Lazarovici, directorul medical - Dorel Firescu şi şeful Secţiei ATI - Nicolae Bacalbaşa. Ultimul, ajuns profesor universitar într-un timp record, este recunoscut ca un „ambasador" al decanului Facultăţii de Medicină - Aurel Nechita, cel care ţine să aibă un cuvânt de spus cu privire la tot ce se întâmplă în sănătatea gălăţeană. S-ar putea spune că germenele infecţiei de la „Judeţean" este în birourile celor trei şi doar o „dezinfecţie", prin demiterea Călinei Lazarovici, a lui Firescu şi Bacalbaşa, ar mai putea aduce spitalul la o funcţionare aproape normală.

 

   Dezastru epidemiologic la ATI-ul lui Bacalbaşa

   Comisia de anchetă, formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi Institutului Naţional de Sănătate Publică din Iaşi, a constatat cu stupefacţie că normele de igienă sunt încălcate flagrant tocmai la ATI, secţia în care este prioritară păstrarea unui mediu steril. Este secţia în care ajung toţi pacienţii care au suferit operaţii dificile sau cei aflaţi în stare critică, în majoritatea cazurilor fiind vorba de pacienţi cu plăgi deschise. Cu toate astea, acolo au fost descoperite mari nereguli. Spre exemplu, membrii comisiei au găsit perfuzoare pe jos şi au constatat că tot pe pardoseală sunt depozitate şi flacoanele cu perfuzii. Asta pentru că şeful secţiei, Nicolae Bacalbaşa, nu a s-a gândit că ar trebui un dulap în care să fie depozitate. Altă deficienţă, la fel de gravă, este aceea că tuburile de la aparatele de respiraţie artificială, încărcate cu floră microbiană, sunt trecute de la un pacient la altul, ca pipa păcii. Acolo ar fi trebuit utilizate tuburi cu piese de unică folosinţă, fapt care nu se întâmplă în secţia condusă de Nicolae Bacalbaşa. Nu în ultimul rând, comisia a constatat că biroul șefului secției, Nicolae Bacalbașa, este un adevărat focar de infecție. Dezastrul de la ATI i-a îngrozit pe membrii comisiei şi l-au determinat pe şeful DSP, Valentin Boldea să îşi exprime suspiciunea că infectarea pacienţilor cu acinetobacter s-a produs în secţia lui Bacalbaşa. „E posibil să fi pornit de la ATI. Doi dintre pacienţi nici nu au mai ajuns în Neurochirugie, ei au stat numai la terapie intensivă, iar infecţia s-a produs postoperator", a spus Boldea.

 

   „Judeţeanul", spitalul - policlinică

   Membrii comisiei de anchetă şi-au pus mâinile în cap când au văzut talmeş-balmeşul de pe culoarele spitalului. Cauza principală este faptul că la Ambulatoriul Spitalului Judeţean se fac lucrări de reamenajare. O parte din mobilier şi echipamente au ajuns pe holurile spitalului. Şi tot pe holurile spitalului au ajuns şi pacienţii care ar fi trebuit să se adreseze pentru consultaţii la cabinetele de specialitate ale policlinicii. Aceasta fiind în reamenajare, pacienţii se adresează, pentru consultaţii, direct la secţiile din spital. Exodul creat astfel înseamnă o creştere suplimentară a riscului apariţiei infecţiilor intraspitaliceşti. Managerii Lazarovici şi Firescu ar fi trebuit să găsească o soluţie pentru evitarea unei astfel de situaţii.

 

   Spitalul alternativă – desființat de "medicii PSD"

   Suprasolicitarea spitalului judeţean a apărut în 2003, când şeful de atunci al DSP Galaţi, Aurel Nechita, a desfiinţat Spitalul Municipal „Elena Doamna", transformându-l în spital de psihiatrie. Spitalul Municipal putea prelua cazurile din Galaţi şi se presupune că asta ar fi însemnat degrevarea spitalului de interes judeţean. În acelaşi timp, ar fi existat un spital alternativă în cazul producerii unei infecţii instraspitaliceşti ceva mai grave la „Judeţean". Acum, gălăţenii sunt nevoiţi, în cazuri extreme, să se trateze la spitalele din Tecuci, Târgu Bujor, Brăila sau Bucureşti.

 

   Bolnavii - expuşi la infectare din incompetenţă

   Pacienţii care se internează la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf Apostol Andrei" sunt expuşi la infectarea cu bacterii de genul acinetobacter graţie proastei administrări a spitalului. Un pacient trebuie operat chiar din prima zi de internare, pentru că fiecare zi în plus petrecută în spital înseamnă pentru el contactul sigur cu germenele infecţiei. La „Judeţean", un pacient poate petrece în spital şi 3-4 zile până să fie operat. Timp suficient pentru infectare. O minimă gestionare a cazurilor internate ar putea elimina astfel de riscuri. Din economie, „pentru că suntem săraci", la Spitalul Judeţean antibioticele sunt administrate la jumătate din doza necesară şi, tot din sărăcie, nu sunt folosite materialele dezinfectante de ultimă generaţie şi nici tehnologiile de dezinfecţie de ultimă oră.

 

   Alt risc, câinii lui Bacalbaşa

   Un alt factor de risc pentru producerea infecţiilor instraspitaliceşti la „Judeţean" este prezenţa câinilor pe holurile spitalului. Directorii care s-au perindat pe la conducerea spitalului au încercat să elimine maidanezii din curtea spitalului, dar cel care s-a opus de fiecare dată a fost şeful ATI, Nicolae Bacalbaşa, care se dă mare iubitor de câini. În perioada în care a fost şef al DSP, dr Sorin Ungureanu a reuşit închiderea „câinilor lui Bacalbaşa" într-un padoc înfiinţat ad-hoc în curtea spitalului. Autoritatea pe care o are Nicolae Bacalbaşa asupra managerei Călina Lazarovici a dus din nou la scăparea situaţiei de sub control şi câinii sunt din nou pe culoarele spitalului. Cei nemulţumiţi de acest lucru sunt, în primul rând, iubitorii de câini. „Tâmpenia asta, de a lăsa câinii să umble liberi pe culoarele de la parterul spitalului, nu face decât să învrăjbească şi mai mult opinia publică împotriva câinilor fără stăpân. Cred că dacă doctorul Bacalbaşa ar iubi cu adevărat câinii, nu ar face aşa ceva. Dar probabil şi asta face parte din plăcerea dumnealui de a se expune public ca un personaj extravagant. Din păcate asta face mult rău, instigând şi mai mult la uciderea câinilor comunitari", ne-a declarat Violeta Munteanu, membră a unei asociaţii de protecţia animalelor.

 

   Nimeni nu cere demiterea triadei Lazarovici-Firescu-Bacalbașa

   Probabil că membrii comisiei îi vor înainta raportul de control ministrului Sănătăţii, Ladislau Ridli. Mai mult ca sigur că se vor face recomandări ce nu vor fi respectate şi se vor lua nişte măsuri administrative de fațadă. Cazul de la Galaţi va mai face încă o dată „valuri" pe televiziunile naţionale, dar peste o lună vor fi uitate şi acinetobacterul şi moartea celor doi pacienţi. Va rămâne, pe aceleași televiziuni, chipul euforic al viitorului candidat Bacalbașa. „Judeţeanul" va continua să fie o fabrică a morții, fără ca în CJ Galaţi, ordonatorul de credite, să se discute serios situaţia din spital şi să fie găsită o echipă managerială care să mai poată salva ceva.