Galatenii respira intr-un oras cu numai 2,67 mp de spatiu verde pe cap de locuitor

Dezinteresul municipalităţii Galaţiului privind zonele verzi ale oraşului au adus portul de la Dunăre într-o situaţie extremă. Serviciul de Biodiversitate al Agenţiei Regionale de Mediu Galaţi a descoperit, în urma unui studiu finalizat în august 2005, că, în oraşul din imediata apropiere a Combinatului Siderurgic Mittal Steel, „suprafaţa de spaţiu verde care revine unui locuitor este de 2,67 mp". Situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât normativele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prevăd cel puţin 50 mp de spaţiu verde pe locuitor. De frica eventualelor repercusiuni politice locale, studiul specialiştilor de mediu nu este făcut public şi este „îndulcit" la fin

al. Astfel, în raport se aminteşte şi de cei un milion de arbori pe care i-a promis în campania electorală primarul PSD Dumitru Nicolae, dar care lipsesc din decor. Raportul inspectorilor de mediu este total ignorat şi, mai mult, municipalitatea încearcă să intoxice cetăţenii cu date false. Pe de o parte, Direcţia Tehnică a Consiliului Local, printr-un material stufos, plin de date inventate, semnat de directorul Petrică Cazacu, plasează Galaţiul pe locul trei pe ţară la capitolul „suprafaţă verde pe locuitor", cu 29,85 mp/locuitor, după Craiova şi Suceava. Primarul Nicolae a ieşit şi el în faţa presei şi a anunţat că al cincilea oraş al ţării ca număr de locuitori stă excelent în privinţa zonelor verzi, cu 13,7 mp pe locuitor. În acest scop a şi anunţat că oraşul cu 311.000 de locuitori deţine 600 ha de spaţiu verde. O simplă împărţire ar dovedi că fiecare gălăţean, conform spuselor edilului-şef, ar trebui să se lăfăie în 29,3 mp de spaţiu verde.

Eroarea provine de la necunoaşterea transformării hectarului în metri pătraţi a lucrătorilor de la Serviciul Tehnic al Municipalităţii (1 ha = 10.000 mp). Astfel, dacă raportul Agenţiei de Mediu prezintă suprafaţa de peluze stradale ca fiind de 3.629 mp, în materialul Serviciului Tehnic acelaşi indicator apare de 363 ha, iar zonele verzi din cartiere sunt cotate cu 2590 ha, adică mai mult de jumătate din suprafaţa totală a Galaţiului(!). În timp ce primarul Dumitru Nicolae se încearcă să ne convingă asupra faptului că respirăm un aer curat, Galaţiul a ajuns unul din cele mai poluate oraşe din ţară, asta şi pe fondul „timidităţii" cu care sunt controlate obiectivele „Planului de Conformare în Domeniu Mediului", document semnat de administraţia indiană a combinatului siderurgic la momentul privatizării Sidex-ului.

Sorin ŢIŢEI