La dentist - pentru tratarea durerilor de cap

   Aveți dureri de cap sau de spate și nu vă trec cu nimic? Ar fi bine să consultați și un.... stomatolog. Durerile persistente de ceafă sau de spate pot fi date de dinții strâmbi care împiedică realizarea unei mușcături corecte. Ocluzia incorectă înseamnă că dinții și măselele de pe mandibulă nu se suprapun perfect pe cei de pe maxilar. Acest proces defectuos al masticației duce la stresarea articulațiilor și mușchilor angrenați în efectuarea mușcăturii. "Se cumulează forțe în mușchii care ajută la realizarea mușcăturii, mușchii se încordează și devin hipertonici. Articulația temporo-mandibulară este afectată iar durerile pot apărea în urechi, la cap, în zona cefei sau chiar dureri de coloană. Pacientul poate suferi de aceste dureri și fără să se gândească că dinții sunt cauza, merge din doctor în doctor fără să le dea de cap durerilor", explică medicul specialist ortodont Alexandru Bălteanu.

   Articulațiilor temporo-mandibulară este locul unde mandibulă se leagă de craniu, o zona sensibila care odată afectată ne poate face să auzim zgomote în urechi și, din cauza căreia, putem avea migrene puternice, în special dimineața. Comune sunt și durerile sinusale, durerile din spatele ochilor, durerile de ceafă și spate. În această situație, se impune un tratament ortodontic care va poziționa corect dinții.

 

   Aparat dentar, de la 7 la 100 de ani

   Aparatele dentare fac minuni atât pentru copii cât și pentru adulți. Efectele sunt mai rapide în cazul copiilor, aparatul fiind purtat și pentru o perioadă mai scurtă de timp față de perioada de tratament la adulți, care poate ajunge și la 2 ani și jumătate. "Tratamentul ortodontic poate începe de la frageda vârstă de 7 ani sau chiar mai devreme cu aparate preortodontice iar la adulți se poate pune un aparat dentar chiar și la vârste înaintate, dacă dinții mai există", spune dr. Bălteanu. Este bine de știut că adulții vor purta un aparat dentar fix pentru ca tratamentul să dea rezultatele scontate, în timp ce copiii pot purta și aparate mobile, pentru că dantura lor nu este atât de bine fixată ca la adulți.

 

    Aparat dentar, de la 300 de lei, la 2000 de euro

   Tratate din fașă, problemele ortodontice nu sunt costisitoare, nici ca timp, nici ca bani. Un aparat mobil pentru copii costă 300 de lei pe arcadă și poate fi purtat doar pe timp de noapte. Adulții, în schimb, vor purta permanent aparatul dentar pe care pot da între 17 mii de lei, pe arcadă, dacă optează pentru un aparat metalic și prețul poate depăși doua mii de euro, pe arcadă, pentru un aparat personalizat, din aur, care se cimentează pe spatele dinților. Tratamentul în sine este suportat mai ușor de copii, în timp ce la adulți pot apărea dureri la activarea lunară a aparatului ortodontic. Tot la adulți, tratamentul poate impune extracția unor dinții sau molari. Costurile suplimentare care pot apărea înainte de cimentarea unui aparat sunt pentru tratarea eventualelor carii sau curățarea de tartru, pentru că dinții trebuie să fie sănătoși la începerea unui astfel de tratament.

    Mihaela Sava