Gălățencele nu par interesate de prevenirea cancerului de col uterin

   Programul de prevenire a cancerului de col uterin, început la Galați cu întârziere din cauza fondurilor care nu au venit la timp, dar și din cauza birocrației, nu se bucură de o mare amploare. Din datele oferite de medicii formatori rezultă că, de la începutul programului și până în prezent, un număr de patru mii de femei au beneficiat de consultanță și testare gratuită. Să nu uitam că, în județul Galați, avem o sută șaptezeci de mii de femei eligibile pentru această campanie, adica femei cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani cărora li se oferă posibilitatea să facă gratuit Testul Papanicolau, cinci ani la rând. 
    "Toată lumea vrea să ajungă în rai, dar nimeni nu vrea să moară ", sunt vorbele de duh ale răposatului Steve Jobs, fondatorul  Apple. Un adevăr general valabil pentru ca tuturora ne este frică de moarte. Există și excepții, iar aceste excepții aparțin sexului slab. Femeile dau dovadă de ignoranță, au constatat medicii, atunci când este vorba de acest test simplu. Boala care înregistrează cea mai mare rată de mortalitate în rândul sexului frumos nu este cancerul ci ignoranța. Doamnelor faceți-vă un cadou, mergeți la medicul de familie și întrebați de Campania de prevenire a cancerului de col uterin! Veți fi consultate si programate pentru testul care vă poate salva viața. În Galați , Spitalul CFR și Maternitatea "Buna Vestire" au primit undă verde pentru derularea campaniei, iar următorul pe listă este Spitalul Județean de Urgență, afirmă directorul DSP Galati, Valentin Boldea. În județ mai există două astfel de spitale, în Târgul Bujor și Tecuci. 

    Cancerul ucide
    Cancerul, de orice fel, dar cu precădere cel de col uterin și cel de sân, sunt bolile care fac cele mai multe victime în rândul femeilor.  În prezent, România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin. Mii de cazuri noi de îmbolnăvire cu cancer sunt depistate anual și o mare parte din aceste cazuri au un sfârșit nefericit. Fiecare femeie trebuie să știe că se poate salva mergând la un simplu control, deoarece cancerul de col uterin se poate trata complet dacă celulele anormale sunt descoperite timpuriu. 

   Și statul ucide
   Începută oficial pe 1 octombrie anul trecut, campania de depistare precoce a cancerului de col uterin se împiedică și de indiferența politicienilor. Medicul formator Dumitru Mărășescu spune că reprezentanții Ministerului Sănătății întârzie cu aprobarea bugetului pentru derularea programului de screening și din această cauză testările se efectuează din ce în ce mai greu. "Ar fi mare păcat ca acest program să nu fie pe lista lor de priorități", a declarat doctorul Mărășescu.

   Mihaela Sava