Ignoranţa autorităţilor şi orgoliile politice din Sănătate împiedică înființarea Centrului de Permanență

   Autorităţile nu dau doi bani pe sănătatea celor peste 300.000 de gălăţeni. Sistemul sanitar a fost tratat cu nepăsare şi lăsat de izbelişte, de-a lungul anilor, de către autorităţile ignorante, care au pus mai presus de sănătatea locuitorilor de la malul Dunării orgoliile politice ori ambiţiile personale. Municipiul Galaţi nu se poate mândri nici astăzi cu un centru medical de permanenţă, care să vină în sprijinul pacienţilor, în ciuda faptului că au existat numeroase demersuri din partea cadrelor medicale în acest sens. În judeţ funcţionează opt centre de permanenţă, însă niciunul dintre acestea nu se regăseşte în municipiul Galaţi. Deşi i s-a solicitat sprijin, în repetate rânduri, pentru înfiinţarea unui astfel de Centru, vechea conducere a Primăriei a ridicat din umeri, chiar dacă că efortul municipalităţii era unul minim. „Am descoperit două clădiri ce aparţin Direcţiei de Sănătate Publică, ce puteau fi folosite în acest sens. Acolo funcţionau diverse societăţi comerciale, deşi clădirile ar fi trebuit folosite în scop medical. Acum sunt lăsate în paragină, închise. Am propus Primăriei să înfiinţăm, în una dintre acestea, un Centru de Permanenţă. Primăria trebuia doar să amenajeze spaţiul, dar nu s-a dorit, însă, acest lucru. Altfel, am fi primit măcar un răspuns în acest sens”, ne-a declarat doctorul Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

 

   Înfiinţarea Centrului de Permanenţă, la mâna noului primar

   Potrivit directorului DSP, un Centru medical de permanenţă ar deservi zeci de mii de gălăţeni care suferă de diferite afecţiuni şi au nevoie de consultaţii ori îngrijiri medicale pe timp de noapte. În municipiul Galaţi, aceştia se pot adresa doar Unităţilor de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean şi Spitalului de Pediatrie. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică va solicita noii conduceri a Primăriei sprijin pentru înfiinţarea Centrului care se lasă aşteptat de mai bine de doi ani. „Chiar mi-am propus să am o discuţie cu primarul Marius Stan, pentru că legislaţia permite înfiinţarea în oraş a unui astfel de Centru. Am nevoie, însă, de sprijin din partea autorităţilor pentru identificarea unui spaţiu, asigurarea de utilităţi şi asigurarea pazei. De dotare şi personal se va ocupa Direcţia de Sănătate Publică. Din partea autorităţilor vreau doar implicare. Pe mine nu mă interesează ce culoare vor avea clădirea, băncuţele de pe hol”, ne-a mai declarat doctorul Valentin Boldea. Acesta a precizat că ia în calcul dotarea Centrului cu una dintre maşinile de asistenţă, complet dotată şi utilată, care zace, însă, nefolosită în parcul Serviciului Judeţean de Ambulanţă: „Ne gândim la dotarea Centrului cu o maşină de consultaţii. Există aproximativ patru astfel de maşini, dotate cu echipament, în curtea Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care se degradează stând pentru că nu sunt folosite”.

Un Centru medical de permanenţă ar însemna, totodată, dispariţia supra-aglomerării UPU, care este agravată de un deficit accentuat de personal. Unitatea sanitară ar urma să funcţioneze în afara programului normal de lucru al cabinetelor medicale individuale, fiind deservit de medici de familie, care asigură continuitatea asistenţei medicale primare.

   Corina Dobre