De Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului, sute de gălățeni au aflat că suferă de această boală

   Testele pentru diabet au avut loc astăzi, gratuit, în holul Casei de Cultură a Sindicatelor, iar rezultatele nu au fost deloc încurajatoare. 363 de persoane au aflat că glicemia lor depășește 150, iar 42 de persoane au descoperit că au diabet instalat cu glicemie peste 250. Statisticile arată că, anul acesta, în Galați s-a dublat numărul de noi cazuri de diabet. Dacă, în 2011, au apărut 1.300 de cazuri de îmbolnăvire, în primele 10 luni ale lui 2012, au fost descoperite 2.600 de cazuri. În prezent, în județul Galați sunt peste 22.000 de persoane bolnave de diabet. Este vorba, în majoritatea cazurilor, de persoane ce au tipul doi de diabet, care este cauzat, în special, de stilul de viaţă nesănătos.

 

   Stil de viață nesănătos

   Pe fondul obezității cauzate de alimentația greșită și lipsa de mișcare, ne aflăm în fața unei epidemii globale de diabet. Este concluzia la care au ajuns specialiștii. La nivelul județului Galaţi, cifrele sunt de-a dreptul alarmante: 31% dintre gălățeni fie sunt obezi, fie sunt în pragul obezităţi. Medicii nutriționiști ne sfătuiesc să evităm, pe cât posibil, alimentele cum sunt untul, margarina, dulciurile, precum şi uleiurile, care, prin conţinutul caloric, tind să se transforme în ţesut adipos. De asemenea, trebuie să consumăm, în cantităţi moderate, alune, nuci, migdale sau fistic, deoarece conţin foarte multe calorii. „Trebuie să evităm mesele foarte bogate și să mâncăm de cel puţin trei ori pe zi. Este bine să consumăm fructe sau legume, de preferință proaspete. Nu trebuie să mâncăm până la refuz, până ne ghiftuim. Este bine să mâncăm moderat, porții mici, la intervale scurte de timp”, spune dr. Magdalena Moroşanu, şef Secţie Diabet şi Boli Nutriţionale la Spitalul de Urgenţă Galaţi.

 

   Cum vă măsurați greutatea

   Dacă aţi ajuns la o greutate considerabilă şi nu ştiţi dacă sunteţi obez, puteți să vă calculați singuri indicele de masă corporală. Ei bine, acesta se calculează prin împărţirea masei corporale, exprimată în kilograme, la înălţime, exprimată în metri la pătrat. Dacă valoarea rezultată este cuprinsă între 18,5 şi 25, atunci aveți o greutate normală. Între 25 şi 30, sunteți supraponderali. Intervalul 30 - 45 înseamnă obezitate şi se împarte în trei grade. Ceea ce depăşeşte 45 este denumită obezitate severă și trebuie consultat un specialist de urgență.

   Lucian Constantin