Peremistul Carol Dina şi-a încheiat socotelile cu viaţa

  Gălăţenii care au trecut astăzi prin faţa sediului PRM, de pe strada Eroilor, au putut vedea o poză, lipită de geam, care anunţa că fostul prim-secretar PCR s-a stins din viaţă. Unii l-au privit ca pe un erou al muncii socialiste, alţii l-au renegat şi l-au catalogat ca fiind ultima rămăşiţă a regimului comunist, la Galaţi. Puţini sunt cei care nu ştiu că Dina a fost, pe timpul lui Ceaușescu, prim-secretar al PCR Galati, fost membru al CC al PCR şi fost membru supleant al CPEx.

   De asemenea, înainte de 1989, a fost director la fostele întreprinderi „23 August” şi „Timpuri Noi”. După Revoluţie a stat câteva luni în arest, apoi a făcut politică, fiind cel mai longeviv preşedinte de partid din Galaţi. A condus filiala locală a PRM din 1999, obţinând două mandate de senator (2000-2004 şi 2004-2008). A fost "tăticul" Partidului România Mare la Galaţi, însă tot el este şi cel care l-a falimentat. PRM a avut, în ultimii , în sondaje sub 3%, iar din aproape 3.000 de membrii a mai rămas doar cu circa 500.

   Până în 2009, ieşea frecvent în conferinţe de presă, de cele mai multe ori cu comentarii la adresa clasei politice. Pe 1 mai 2008, alături de Marin Costel (prim secretar UTC) şi-a lansat candidatura în sala mare a Teatrului Muzical. Carol Dina la şefia municipiului, iar Marin Costel la cea a judeţului. Evident, procentul obţinut la alegeri a fost atât de slab încât nici nu mai merită menţionat. După alegeri, încet-încet, politicianul Carol Dina a decis să rămână în umbră.

   Funcţiile deţinute în perioada regimului ceauşist l-au urmărit mult timp după Revoluţie. În anul 2006, fostul prim-secretar PCR a fost acuzat că a aprobat anchetarea de catre Securitate a democratului Mircea Toader. Acesta din urmă a declarat că a fost urmărit de Securitate, între anii 1986-1988, pe vremea când era director al Centrului de Perfecţionare a Navigaţiei, de la Galaţi. În replică, Carol Dina a negat toate acuzaţiile aduse, spunând că Toader face "afirmaţii fără un suport real" şi, că de fapt, l-a protejat în relaţia cu Securitatea.

   Sergiu Damian