Candidatul PMP Galați Cătălin Cristache – ”briliantul” lui Băsescu - este un ”fazan” traseist politicPrimul candidat înscris pe lista pentru Camera Deputaților a PMP Galați, Cătălin Cristache,  șeful filialei locale a partidului, pe care Traian Băsescu l-a numit briliant înainte de alegerile locale, este tipul politicianului tânăr crescut la școala corifeilor Eugen Durbacă, Dan Nica, Mircea Toader și Victor Paul Dobre. ”Fazanul” Cristache este tipul perfect de oportunist care s-a folosit de politică pentru a-și spori afacerile personale în timp ce era plătit cu bani de la buget. Cătălin Cristache este un demn urmaș al lui Eugen Durbacă, după numărul partidelor prin care a trecut până la vârsta sa fragedă în politică: PSD, PC, PD-PDL și PMP.

”Fazanul” Cristache a devenit stăpân de terenuri și clădiri în timp ce era plătit cu salariu de bugetar la RAR

Cătălin Cristache a exploatat la maximum funcția de director pe care a deținut-o la Registrul Auto Român (RAR) și din câștigurile de aici s-a născut un adevărat imperiu imobiliar. Pe vremea când își începea viața politică la PSD, Cristache și-a făcut o fermă de fazani, afacere de la care i se trage supranumele. Apoi, în timp ce era directorul RAR, Cătălin Cristache a rulat vreo trei firme pe care le-a adus, în acte, într-o stare jalnică. Două dintre firme, Roday Grup SRL și Teo Plublic SRL, au fost radiate după ce și-au făcut datoria. Roday Grup, firmă care avea în domeniul de activitate comerțul cu piese auto, și sora proprie, angajată pe o funcție specială la RAR, îl puneau pe Cătălin Cristache într-o ipostază de incompatibilitate, în perioada de directorat al firmei de stat. Cea de-a treia firmă, Telexcon SRL, înființată de Cristache în 2011, are o evoluție falimentară în actele contabile. Firma, cu zero salariați, raportează pierderi în ultimii trei ani evidențiați în actele de la Registrul Comerțului (2012-2014): 5.396 lei, 10.607 lei și respectiv 7.996 lei. Pierderile apar din cauza faptului că firma a făcut numai cheltuieli, fără a realiza venituri. Tânărul politician a asigurat și piața pentru două firme care au aprovizionat mai multe grădinițe din Galați cu alimente pentru hrana copiilor. Gestul ar fi putut fi generos, dacă firmele protejate de Cristache nu ar fi livrat alimentele cu un preț de două-trei ori mai mare ca prețul pieței. După ce a fost suspendat din funcția de director al RAR Galați, Cătălin Cristache a continuat să câștige bani buni, în calitate de referent, aproximativ 5.600 de lei pe lună, de la firma de stat (RAR) cu care era în proces pentru o cerere de repunere în funcție.

Anul 2011, atunci când Cristache era director la RAR, a făcut din ”fazanul” politic de la PDL, în acea perioadă, un adevărat magnat imobiliar de Hanu Conachi. Cătălin Cristache și soția sa, angajată la Registru Comerțului, după cum reiese din declarația de avere a ”fazanului”, au dobândit vreo 7 hectare de teren și clădiri care însumează o suprafață de 8.500 de metri pătrați în comuna gălățeană. După ce au devenit magnați în imobiliare, soții Cristache și-au adăugat la apartamentul deținut deja, în 2012, un altul de 88 de mp.

”Fazanul” Cristache nu s-a sfiit să ajungă și mogul de presă, în urmă cu vreun an, atunci când s-a făcut patronul site-ului ”Știri de Galați”, pe care l-a exploatat politic. Numai că, după alegerile locale din vară, a refuzat să-și plătească jurnaliștii și a rămas fără oameni la publicație.

S.Ț.