Gălățenii au avut parte de înălțarea în direct a lui Durbacă din mausoleu Evenimentul memorabil al zilei de Înălțare, la Galați, nu i-a avut în prim-plan pe cei care poartă numele de Elena și Constantin. Mamutul politic Eugen Durbacă, cel care a fost tătukul traseismului politic și al furăciunilor la Galați, și-a scos fizicul în lume după o lungă perioadă de somnolență pe băncile Senatului României.

   Însoțit de o blondă decorativă, care a avut rolul să-l întinerească prin captarea privirilor, politrukul roșu Durbacă a fost apaludat, la ieșirea din Mausoleul Eroilor Neamului, de cei aproape 200 de acoliți pe care și i-a mobilizat după modelul nord-coreean.

   Curtea cimitirului Eternitatea s-a umplut brusc de figuri dubioase, după ora 12,30, atunci când activiștii partidului de buzunar, înființat de pușcăriașul Voiculescu, au răspuns chemării la depunerea de coroane de flori lansată din timp de liderul Durbacă. Demonstrația de forță a început cu apariția craiului pecist, însoțit de apetisanta blondă. Mamutul politic, cu faceliftul proaspăt întins, era degajat, cu o mână la putere, în buzunar, și cealaltă în opoziție, pe telefon. Alături, blonda își privea pașii, pătrunsă de pioșenie, la coborârea în mausoleu. Nu avem informații despre ce s-a întâmplat în cele câteva minute pe care Durbacă și blonda le-au petrecut dincolo de vederile susținătorilor. Cert este că, la ieșirea memorabilă din mausoleu, blonda zâmbea discret, puțin jenată, iar Durbacă avea un aer absent și ușor nemulțumit.

 

   Momentul înălțător a fost salvat de gloata de conservatori, care a început să aplaude de parcă din mausoleu se înălța însuși Isus Cristos. Atunci, liderului etern al etnicilor romi de pe străzile Columb și Cuza i-a mai revenit culoarea în obrajii mustind a cosmeticale. Se simțea adulat de popor și îl treceau fiorii la gândul unei noi candidaturi la primăria Galațiului. După ce s-a înălțat din mausoleul eroilor alături de o blondă nouă, parcă ar merge să-i mai călărească pe gălățeni încă patru ani, visa mamutul roșu atunci când șoferul l-a trezit din reverie. Era deja târziu și trebuia să meargă să-și facă somnul de înfrumusețare. În plus, și blonda dispăruse spre alte zări.    

   Sorin Țiței