Marius Stan – tratative cu opoziţia pentru a-şi asigura majoritatea în Consiliul Local

   Pentru că USL are toate şansele să nu mai funcţioneze în Consiliul Local Galaţi, întrucât social-democraţii se pregătesc să întoarcă armele, pe faţă, împotriva liberalului Marius Stan, edilul-şef caută sprijin în tabăra opoziţiei pentru a-şi asigura majoritatea. Surse din mediul politic ne-au spus că Marius Stan a avut deja o serie de runde de negociere cu mai mulţi consilieri locali din barca USL, dar şi din cea a opoziţiei, pentru a se asigura că proiectele de hotărâre pe care va dori să le promoveze în Consiliul Local nu vor ajunge să fie respinse, din cauză că nu va beneficia de susţinerea a 50%+1 din numărul aleşilor locali. În cazul în care edilul-şef liberal nu va reuşi să-şi asigure susţinerea din partea a cel puţin 14 consilieri municipali (dintre cei 27, cât numără Consiliul Local), Marius Stan va fi, poate, singurul primar din România ales sub sigla USL, coaliţie aflată la putere, care va fi pus la colţ de opoziţiei în forul legislativ local.

 

   PP-DD a spus ”da” susţinerii lui Stan

   În schimbul a patru locuri în Consiliile de Administraţie ale Administraţiei Pieţelor, Zonei Libere, Parcului Industrial şi Transurb, dar şi a unui fotoliu de director, PP-DD-iştii gălăţeni au bătut palma cu edilul-şef pentru a-i asigura susţinerea în Consiliul Local. De altfel, potrivit unor surse, Marius Stan a demarat discuţiile cu aceştia încă din perioada alegerilor parlamentare, care s-au defăşurat pe data de 9 decembrie a anului trecut.

 

   PDL vede mai degrabă o apropiere de PSD şi PC

   Dacă PP-DD a bătut palma cu tabăra liberală, democrat-liberalii susţin că Marius Stan nu va avea un aliat în PDL. Preşedintele Municipalei PDL, Nicuşor Ciumacenco, ne-a declarat că, din punct de vedere politic, „cel mai probabil, va fi o apropiere de PSD şi PC. PDL este partid aflat în opoziţie, nu va face majoritate cu nimeni. În cazul în care Marius Stan ar veni cu un proiest onest pentru Galaţi, atunci l-am susţine. Nu unul bazat pe şmecherii, aşa cum ne-a obişnuit cu Serbările Galaţiului, Gala de Box sau asfaltările. Mă îndoiesc, însă, căci el nu ştie să vină cu proiecte oneste. Cel mai probabil, va fi o apropiere de PSD, PC. Din punct de vedere politic, PDL nu poate creşte decât dacă face opoziţie”, a afirmat Ciumacenco.

   În cazul în care social-democraţii şi conservatorii vor întoarce armele împotriva lui Marius Stan, iar democrat-liberalii îi vor refuza susţinerea, primarul va avea de partea sa, în Consiliul Local, doar 11 consilieri (şase din partea PNL şi cinci din partea PP-DD), un număr insuficient pentru a-şi asigura o majoritate. De altfel, şi democrat-liberalilor edilul-şef le-a propus două posturi în Consiliile de Administraţie ale instituţiilor din subordinea CL, însă aceştia au refuzat.

PSD are, în Consiliul Local, opt membri, PNL – 6, PC – 5, PP-DD – 5, iar PDL – 3.

   Corina Dobre