Amendamentele parlamentarilor gălățeni la Legea Bugetului ajung la gunoi

   Investiţiile, la Galaţi, se vor lăsa aşteptate şi anul acesta. În ciuda faptului că atât primarul municipiului cât şi preşedintele Consiliului Judeţului provin din rândurile USL, autorităţile nu vor primi mai mulţi bani pentru dezvoltarea oraşului ori a localităţilor din mediul rural.

 

   Directivă USL: Parlamentarii Puterii să se mulţumească cu ce primesc

   Fostul jurnalist Sorin Roşca Stănescu, acum senator din partea PNL, a dezvăluit, în cadrul unei emisiuni televizate, faptul că, deşi se află în barca Puterii, nu i s-a permis să aducă o serie de amendamente Legii Bugetului, care intră în dezbatere începând de luni. Deşi parlamentarii liberali gălăţeni au respins această variantă, demnitarii au recunoscut, însă, că nu vor depune niciun amendament pentru oraşul de la malul Dunării. Deputatul Victor Paul Dobre, preşedintele PNL Galaţi, ne-a declarat că: „La Putere este ceva mai complicat. Trebuie să ai încredere în Guvern. Vom vedea. Nimeni, însă, nu poate opri un parlamentar să depună amendamente. Acum, la Putere, este mai complicat să depui amendamente, pentru că trebuie să ai încredere în Guvern”. În schimb, senatorul liberal Paul Ichim ne-a mărturisit că nu va depune vreun amendament la Bugetul pe anul 2013, întrucât: „La Buget nu avem ce amendamente depune. Nu ştim nici dacă încăpem în el. Voi depune amendamente la anul, pentru că acum este foarte dificil. Nici măcar nu suntem siguri că ne putem încadra în ce avem. Ba, mai mult, după discuţiile cu FMI, 10% dintre bugetari trebuie să fie disponibilizaţi. A fost o reţinere anul acesta, pentru că avem nevoie, în primul rând, de o disciplină a banului. Trebuie să reglăm, mai întâi, ce avem”.

  

   Parlamentarii Opoziţiei, cu amendamentele la gunoi

   Deşi au depus nu mai puţin de 200 de amendamente la Legea Bugetului, care vizează, printre altele, investiţii în infrastructura portuară, rutieră ori pentru contruirea şi modernizarea mai multor unităţi de învăţământ, parlamentarii gălăţeni ai Opoziţiei se aşteaptă, deja, să le fie respinse toate solicitările. „Am depus peste 100 de amendamente, cele mai multe privind Ministerul Transporturilor. Vizează investiţii în porturi, Dunăre şi nu numai. Nu mă aştept să-mi fie aprobate amendamentele, având în vedere experienţa de la Legea privind modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor, atunci când ne-au fost respinse toate”, ne-a declarat deputatul democrat-liberal Mircea Toader. Şi senatorul PP-DD Nicolae Marin a depus nu mai puţin de 40 de amendamente: „Acestea vizează mediul rural. Ştiu că şi domnul deputat Chebac a depus. Am solicitat alocarea de bani pentru infrastructură, şcoli, biserici, terenuri de joacă pentru copii şi nu numai. Noi ne-am făcut datoria. Vom vedea ce vom obţine în final”.

 

   Bugetul, în dezbatere la comisiile parlamentare

   Comisiile parlamentare încep, luni, dezbaterea bugetului de stat pe 2013 şi cel al asigurărilor sociale. Astfel, primele comisii care încep să analizeze bugetele instituţiilor sunt cele juridice. Acestea sunt urmate de Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare a Camerei, împreună cu cea economică, de industrii şi servicii a Senatului, Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei şi Comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului din Senat, iar la final Comisiile de muncă. Comisiile reunite de industrii se întâlnesc cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, în timp ce Comisia Camerei Deputaţilor pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, împreună cu Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului, vor discuta bugetul Ministerului pentru Societatea Informaţională.

   Corina Dobre