”Dacă ne dorim o schimbare reală a clasei politice, atunci singura soluție este să aducem oameni noi”

   Interviu cu Doruleț Resmeriță, co-președintele Alianței România Dreaptă (ARD) Galați:


1) Candidați pentru un mandat de deputat, asta după ce, în urmă cu patru ani, ați pierdut unul la câteva sute de voturi diferență. Ce vă face să intrați din nou în lupta pentru parlamentare și de ce nu v-ați orientat spre un partid cu imagine mai buna?

   Întrebarea aceasta îmi este pusă uneori și pe stradă, atunci când mă întâlnesc cu alegătorii. De ce în PDL? Sunt membru al PD de când partidul s-a constituit și am ales să fiu în PD pentru că îl consider un partid reformator. În mod sigur nu aș fi candidat dacă, în această vară, nu s-ar fi întâmplat acel atac declanșat de forțele politice de stânga asupra instituțiilor statului. Ulterior, a venit și propunerea de a prelua conducerea județeană a PDL, în echipă cu Nicușor Ciumacenco, ceea ce, pentru mine, reprezintă marea încercare. Acum, avem posibilitatea să schimbăm modul de a face politică. Putem să o facem așa cum am considerat întotdeauna că trebuie, într-un mod transparent, onest și competent.

 

2) Care ar trebui să fie portretul robot al unui parlamentar din viitoarea legislatură și dacă, în calitate de președinte al PDL Galați, ați făcut ceva pentru a aduce politicieni ”de tip nou” printre candidații ARD?

   Cred că dacă ne dorim o schimbare reală a clasei politice, atunci singura soluție este să aducem oameni noi. Candidatul ideal, așa cum îl văd eu, este persoana care a realizat ceva de referință într-un domeniu de activitate, are un fundament profesional bun, pe baza căruia poate dezvolta politici publice în sprijinul comunității. Pot fi profesioniști din domeniul sănătății, educației, oameni de afaceri etc. Totuși, candidatul ideal nu este o garanție a câștigării alegerilor. După 1989, alegerile s-au pierdut, nu s-au câștigat. Deși noua echipă de conducere a PDL Galați este doar de două luni, trebuie să spun că, la nivelul structurilor de conducere, s-au făcut schimbări semnificative. Nu sunt suficient de mulțumit, dar un partid nu este o mașină. Într-un partid se lucrează cu resursă umană. Sunt apropiat de foarte mulți oameni de bună calitate, dar nu întotdeauna aceștia își doresc să se implice în politică. Oricum, pentru astfel de oameni, PDL Galați are porțile deschise. Pentru cei care făceau coadă pentru a obține funcții, atunci când partidul era la Putere, având doar meritul că au lipit afișe în campanie, ușile sunt închise.

 

3) Imunitatea parlamentară este unul dintre motivele pentru care mulţi dintre politicieni îşi doresc să acceadă în Parlamentul României. Ce este de făcut în acest sens?

   Una dintre temele de campanie pe care candidații Alianței România Dreaptă o susțin este modificarea imunității parlamentare. De fapt, rolul imunității este de a-i asigura parlamentarului independența politică și ar trebui să aibă referire doar la declarații politice. Dar, atunci când este vorba de fapte penale, care nu au legătură cu opiniile politice, nu cred că e cazul ca parlamentarii să fie deasupra legii. Legea nu permite renunțarea la imunitate, ceea ce arată, cu atât mai mult, că ea a fost făcută în scopul de a-i proteja pe parlamentarii vinovați de anumite fapte penale.

 

4) Aţi contestat în instanţă candidatura concurentului dumneavoastră din partea USL, Florin PÎslaru. Prin această acțiune ați vizat un culoar mai ușor sau antecedentele lui Pîslaru chiar ar trebui să nu-i permită candidatura, într-o țară normală?

   Oriunde și de la orice partid ar fi candidat o persoană incompatibilă conform legii, fiind dovedită în conflict de interese de către ANI - o instituție a statului, era o obligație cetățenească să o contest. Conflictul de interese este dovedit de faptul că deputatul și-a angajat copilul la cabinetul parlamentar. Prin comparație, poate un cetățean obișnuit să-și angajeze copilul pe o funcție plătită din bani publici, după bunul său plac ? Răspunsul este nu. Atunci, un parlamentar, de ce poate?

La fel este atunci când un cetățean obișnuit nu își plătește datoriile la întreținere, este evacuat din casă. De ce un parlamentar care nu-și platește chiria la cabinet cu anii nu pățește același lucru? Aceasta nu este o abordare populistă, este o abordare dreaptă.

 

5) Programul ARD pare desprins din alt film, față de ce a arătat PDL la guvernare. Aveți un program propriu pentru această candidatură?

   În PDL există o intensă dezbatere internă în jurul temei: partidul a greșit sau nu la guvernare? Cei care au fost implicați în actul de guvernare susțin că s-a greșit doar în comunicare. Sunt dintre cei care susțin că au fost și alte greșeli. Cea mai importantă dintre ele a fost faptul că nu s-a controlat foarte bine modul în care s-au cheltuit banii publici. Este de notorietate ce am pățit, în calitate de inspector școlar general, cu unii parlamentari, atunci când am dorit să pun stavilă unor presiuni politice de cheltuiere, la limita legalității, a unor fonduri publice destinate școlilor.

   ARD-ul, prin noul program, a înțeles să-și asume parte din aceste greșeli și să promoveze un alt mod de a guverna, care se bazează pe obiective clare. Să construiască un sistem de politici publice care să asigure o bună guvernare.

   În ceea ce mă privește, cei care mă cunosc știu că am competențe în mai multe domenii, dintre care: în industria alimentară, fiind cadru didactic universitar la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, în domeniul consultanței pentru atragerea de fonduri europene și nu în ultimul rând, în educație.

   Dacă ne dorim să devenim parte dintr-o societate europeană a Cunoașterii, atunci trebuie să reconstruim Educația. Un prim pas s-a făcut, Legea educației naționale, dar mai sunt de făcut doi pași esențiali. La nivel curricular și la nivelul politicii salariale. Atragerea de oameni competenți în sistem nu poate fi realizată fără o politică salarială adaptată acestui obiectiv.  

 

6) Învăţământul a fost un soi de cobai pentru partidele care s-au perindat la putere, de-a lungul timpului. S-au făcut tot felul de experimente pe copii, dar şi pe cadrele didactice. Cum poate avea România, în aceste condiţii, un învăţământ de calitate, competitiv, care să se poată ridica la standarde europene?

   Cel mai bun exemplu al modului în care politicul intervine, fără scrupule, în sistemul educațional, numai din dorința de a câștiga voturi, este bacalaureatul profesional. După ultimele rezultate de la bacalaureat, m-aș fi așteptat din partea ministerului la măsuri de susținere a elevilor pentru a absolvi acest examen. Nu la soluții de minimă rezistență: cum să-i convingem să aleagă ruta cea mai ușoară. Și apoi ne mirăm că în România avem analfabetism funcțional. Faptul că încă mai avem învățământ de calitate în unele școli este rodul efortului cadrelor didactice și al părinților, nu al unor politici educaționale susținute de mediul politic.

 

   7) Treceți printr-o perioadă sensibilă a vieții dumneavoastră, care vă pune în fața alternativei de retragere din politică. Ce vă face să vă aruncați în haosul acestei lupte electorale?

   Dacă vă referiți la starea de sănătate, este adevărat că aceasta nu justifică implicarea mea în această luptă. Totuși, mi-am evaluat și acest risc. Aș fi regretat lipsa mea de implicare, pentru tot restul vieții, atât cât mai este. Astfel, sunt destul de detașat. Nu retragerea din politică este lucrul rău care mi se poate întâmpla.

   S.Ț.