Liberalii își fac televiziune de partid obținută din camătă, prin Mircea Cristea

   Oamenii ministrului demisionar Paul Victor Dobre, singurii care nu aveau o televiziune proprie la nivel local, au pus mâna pe o jucărie mass-media. ”City-one”, televiziune care se tot lansează de peste un an, a ajuns pe mâna liberalilor gălățeni, prin ex-viceprimarul Mircea Cristea, director al AFDJ. Printr-un artificiu avocățesc, un fel de camătă mascata, Mircea Cristea l-a împrumutat cu bani pe proprietarul televiziunii, Bogdan Negru, după care a pus mâna pe sculele studioului TV și pe licența de emisie. După modelul Florin Pâslaru, cu care se aseamănă în multe privințe, Mircea Cristea devine, astfel, un mogulaș de partid.

   Televiziunea aparținea firmei Dynamic Engineering, a lui Bogdan Negru, un fost toboșar care a făcut ceva bani dintr-un studio de înregistrări audio. Negru, un țepar care miroase banii de la distanță, a împrumutat sume mari de bani pentru a utila televiziunea cu aparatură. Atunci când a realizat că nu este capabil să finalizeze proiectul, a încercat să-l vândă. Mai întâi, a negociat cu omul de afaceri Marian Băilă, mogulul de la Viața Liberă. Negocierea cu Băilă a fost întreruptă, pentru că acesta nu a oferit mai mult de 70.000 de euro pentru licență și scule. Presat de cămătarii de la care a luat bani, Bogdan Negru a ”împrumutat” aproape 50.000 de euro de la Mircea Cristea și a dispărut din oraș. Astfel, liberalii gălățeni s-au trezit că Mircea Cristea, care se afla în cădere liberă, se gudură pe la ușa partidului cu o televiziune în dinți. Bucuria liberalilor a fost de scurtă durată, după ce generosul Victor Paul Dobre a pus problema finanțării televiziunii de partid. Cum Dobre s-a dat sărac lipit pământului, liberalii au ajuns la concluzia că tot Mircea Cristea are resursele financiare, la AFDJ, necesare funcționării jucăriei de partid. ”Fabrica de bani” de la AFDJ poate ”produce” anual, pentru partidul care deține directoratul, între 8 și 14 milioane de euro, bani care provin, în majoritate, din finanțările de la bugetul de stat către Compania Națională.

   Cu toate că presa se mișcă greu în Galați, orașul are un lung șir de televiziuni de partid. TV Galați stă, de ani buni, la butoniera PSD. Vox TV și Antena 1 de Galați sunt arondate partidului de buzunar al lui Durbacă. Express TV și RTV s-au aruncat în brațele pedeliștilor, atunci când au simțit miros de bani. Acum, liberalii au ajuns și ei în lumea bună a manipulatorilor de partid, prin nenăscuta televiziune ”City-one”.

   Sorin Țiței