Daune de 600.000 de lei pentru judecătorii şi funcţionarii chiriaşi la stat

   Judecătoria Galaţi şi-a permis să acorde despăgubiri de 50 de lei, pentru fiecare zi de întârziere, chiriaşilor de lux, până când Consiliul Judeţului Galaţi le va vinde apartamentele la nişte preţuri de nimic. Acest lucru înseamnă daune de aproximativ 600.000 de lei, ţinând cont că hotărârea instanţei a rămas definitivă pe 14 septembrie 2011. Este vorba de 70 de apartamente de serviciu, din patrimoniul Consiliului Judeţului Galaţi, care vor fi cumpărate la preţuri derizorii de către magistraţi şi funcţionarii publici. Sumele pornesc de la 152 de lei pe apartament şi ajung la 17.000 de lei, în condiţiile în care locuinţele situate în centrul oraşului se vând cu sute de mii de lei. „Este inacceptabil ce se întâmplă. După ce că şi aşa se dau practic pe degeaba aceste apartamente, acum mai trebuie să le plătim şi daune. Este incalificabil ce se întâmplă”, ne-a declarat Lacrămioara Stavire, avocata Consiliului Judeţului Galaţi.

 

   Judecător la judecător nu scoate ochii

   Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti sunt autorii morali ai acestei situaţii fără precedent în justiţia din România, după ce au avizat cu ochii închişi înstrăinarea unor apartamente pe sume simbolice, deşi li s-a cerut în mod expres să indexeze sumele măcar cu rata inflaţiei din perioada 1993-2000, când au fost construite locuinţele. Dacă observăm cine locuieşte cu chirie în aceste apartamente, avem şi explicaţia. Judecătorii Benone Fuică şi Simona Bacşin, de la Curtea de Apel Galaţi, dar şi judecătorii Florin Meleacă, vicepreşedintele Tribunalului Galaţi, şi Eugen Mortu, judecător la Tribunalul Galaţi, se regăsesc printre locatari, alături de Laura Angheluţă, directorul Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul CJ Galaţi, şi Dumitru Buţurcă, fostul director al APIA Galaţi.

 

   DNA investighează cazul

   Culmea este că mulţi chiriaşi doresc să cumpere apartamentele în care locuiesc la un preţ apropiat de cel al pieţii, dar se pare că acest lucru nu este dorit de alţi colocatari, mai influenţi. Judecătorii cărora le-a trecut prin mâna acest dosar nu au ţinut cont că hotărârile lor vin în directă contradicţie cu ordonanţa Guvernului 81/2003, ce prevede că apartamentele din fondul locativ al statului pot fi vândute doar la preţuri actualizate. În consecinţă, dacă Consiliul Judeţului Galaţi ar alege să respecte hotărârea judecătorească, ar încălca legea. Dacă ar decide să respecte legea, ar încălca o hotărâre judecătorească definitivă. Maniera în care s-a derulat acest proces controversat, dar mai ales hotărârile judecătoreşti care s-au pronunţat, au determinat intervenţia procurorilor anticorupţie, mai mulţi chiriaşi fiind deja audiaţi de către Departamentul Naţional Anticorupţie, structura centrală.

   Silvia Cernov