Ion Tudoran zis Tano – milițianul pensionar din spatele politicienilor de succes gălățeniCe fac milițienii atunci când se duc la pensie? Întrebarea care îi preocupă pe români în aceste zile are un răspuns, la Galați, ilustrat de personajul Ion Tudoran, fost milițian de economic, devenit după 1989 șef al serviciului local ”doi ș-un sfert”. Ion Tudoran a plecat de la supranumele de ”Haplea în bocanci”, poreclă primită în Școala de Miliție, și a dobândit, după Revoluție, supranumele de Tano, după personajul malefic Tano Cariddi, din serialul italian de succes La Piovra.

Prima tentativă de a ieși din pielea de milițian a avut-o Ion Tudoran în 1989, atunci când, după ce s-au liniștit apele, a apărut, în spatele lui Victor Paul Dobre, la poarta Șantierului Naval Galați, ca reprezentant al revoluționarilor care au apărat platforma navală. După aceste fapte de arme, milițianul de economic Ion Tudoran, cel care-i pândea pe oamenii muncii să nu plece acasă cu tabla pentru vapoare, a fost adus la noul serviciu secret al Internelor, UM 0215, cunoscut ca ”doi ș-un sfert”, unde, după scurt timp, a fost făcut șef de serviciu.

Marea dragoste politică a lui Ion Tudoran a devenit, după ce a realizat că VP Dobre nu este de perspectivă, Eugen Durbacă. Tudoran, pe cale să devină Tano, s-a aruncat în brațele primarului de atunci Eugen Durbacă cu tot cu informațiile dobândite prin filarea sau ascultarea ”dușmanilor de clasă” ai politrukului roșu. Tano i-a rămas slugă devotată mamutului politic Durbacă timp de peste 20 de ani. Așa a reușit ca, din salariul de bugetar, să-și ridice un bloc de birouri pe strada Brăilei, peste drum de complexul ”Potcoava de aur” (foto), în imediata apropiere a celui făcut de Durbacă și copiat la o scară mai mică. Terenul l-a dobândit de la un fost angajat al Șantierului Naval, pe care l-a convins, în condiții dubioase, să-i cedeze casa în locul căreia a ridicat clădirea ruptă total de arhitectura zonei. Tot în această perioadă, Ion Tudoran și-a adus și fiica la serviciul condus de el. Astfel, beneficiarul informațiilor obținute mai mult sau mai puțin legal de serviciul ”doi ș-un sfert”, Ion Tudoran, a fost și omul care se ocupa cu treburile politice murdare, adică manipulări, dezinformări și strângerea de informații compromițătoare, pentru traseistul politic Eugen Durbacă. Povestea de dragoste dintre cei doi a avut o sincopă prin 2007, atunci când Tano, după pensionare, a lucrat pentru Ionel Borș, în calitate de consilier al acestuia. În paralel cu informațiile compromițătoare strânse din Combinat, Ion Tudoran avea și datoria să pună la cale o nouă construcție politică în care voia să se implice Borș.

Acum, milițianul pensionar Ion Tudoran, cu o pensie de 7-8.000 de lei și cu venituri din închirierea birourilor din clădirea sa, s-a aruncat în brațele primarului Ionuț Pucheanu, cu al cărui tată a fost camarad de arme în Miliție (foto 2). Fișa postului neoficial al lui Tano: ca întotdeauna, se ocupă de treburile murdare ale tânărului politician Ionuț. Și are de muncă din plin!

S.Ț.

           Ion Tudoran zis Tano – milițianul pensionar din spatele politicienilor de succes gălățeni