Cuplul liberal Mircea Cristea-Bogdan Manea a supt bani publici de la mai multe țâțe

În spatele unui om politic de succes stă un om de afaceri de succes. Așa s-a afirmat public și cuplul liberal Mircea Răzvan Cristea, fost viceprimar timp de vreo două mandate ale lui Dumitru Nicolae, și Bogdan Manea, discret vicepreședinte municipal al PNL, dar cu succes în afacerile cu statul.

Chiar în aceste zile se află pe rolul Tribunalului Galați, la Secția contencios administrativ, un dosar din care reiese că, numai în a doua jumătate a anului 2013, Regia Autonomă Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați a fost prejudiciată cu 198.859 lei ”ca urmare a stabilirii eronate a remunerațiilor cuvenite membrilor CA și directorului general”. În acea perioadă, director general al AFDJ a fost Mircea Cristea, care a beneficiat de o indemnizație fixă lunară de 18.000 lei. Pe lângă această sumă care depășește nouă salarii medii pe economie, liberalul a mai primit lunar și o indemnizație ilegală de 800 de euro, sumă care era acordată membrilor CA. Perechea în afaceri cu bani publici a lui Cristea, Bogdan Manea, care era și este președintele CA al AFDJ, și-a tras o indemnizație ilegală lunară de 1.000 de euro. Asta, cu toate că Ministerul Transporturilor prevăzuse o indemnizație de 50 lei pentru membrii CA al AFDJ.

Experiența de tandem a celor doi liberali este, însă, mai veche. Încă de prin 2006, atunci când Mircea Cristea se afla la primul mandat de viceprimar, au apărut primele manifestări de dragoste față de banul public. Firma Primo srl, la care Bogdan Manea este asociat împreună cu soția, a devenit principala abonată la contractele privind modernizarea punctelor termice aparținând falimentatei Apaterm SA. Timp de vreo cinci ani, Primo srl a încasat zeci de milioane de lei pentru lucrările de modernizare a punctelor termice. La o parcurgere succintă a licitațiilor de pe SEAP, am reușit să adunăm contracte de peste 20 milioane lei, ceea ce nu este deloc rău pentru o firmă discretă precum Primo srl. Despre această afacere, Mircea Cristea spune că el și Primăria nu au avut nicio treabă cu contractele pentru modernizarea Apaterm și că banii provin din TVA-ul încasat pentru căldură și returnat autorităților locale pentru modernizarea sistemelor termice. Fostul viceprimar este contrazis chiar de site-ul SEAP, acolo unde, la capitolul ”autoritate contractantă”, apare chiar Primăria Galați. Problema, în legătură cu aceste afaceri, este că ”modernizările” punctelor termice nu au adus niciun plus de confort termic în casele gălățenilor și nicio scădere a prețului serviciului prestat de Apaterm.

Interesant este și faptul că, în declarația de avere a lui Bogdan Manea, venitul acestuia de la Primo srl, în 2014, este de doar 13.574 lei, cu toate că firma a avut un profit de aproape un milion de lei. Chiar și soția lui Manea are un venit mai mare, din poziția de administrator al unei grădinițe, de 23.000 lei. În schimb, venitul principal al liberalului, pe anul 2014, provine din indemnizația ilegală de la AFDJ, de 51.000 lei.

Sorin Țiței