Falsificatorii de dosare de la Tribunalul Galați sunt liberi ca pasărea cerului

   Au trecut patru de ani de când preşedintele Tribunalului Galaţi a descoperit două hotărâri judecătoreşti falsificate, pe baza cărora urma să se dea un tun imobiliar de sute de mii de euro, prin vânzarea ilegală a unui teren de 7.700 de metri pătraţi şi a unui apartament în Galaţi. Până acum, nimeni nu a fost tras la răspundere.

   Anchetatorii nu au reuşit nici până acum să îi identifice pe autorii falsurilor, cu toate că dosarul se află la Poliţie de aproape patru ani.

Preşedintele Tribunalului Galaţi, judecătoarea Carmen Sandu, a descoperit, în octombrie 2007, două hotărâri judecătoreşti falsificate, iar ulterior a ieşit la iveală faptul că pe baza lor se încerca vânzarea a 7.700 de metri pătraţi de teren şi a unui apartament din Galaţi. Judecătoarea Carmen Sandu a sesizat imediat Parchetul, iar falsificatorii nu au mai avut cum să-şi pună planul în aplicare. Aceştia au dat dovadă şi de amatorism pentru că una din sentinţele judecătoreşti viza un dosar pe care judecătorii l-au suspendat.

 

Ţepe de sute de mii de euro

   Prima sentinţă falsificată ( 2905/11.05.2007) a fost folosită pentru a intabula imobilul la Cadastru, părţile în proces fiind Consiliul Local Galaţi şi persoana fizică Petrica Gheorghievici. Din verificările efectuate la arhiva Judecătoriei Galaţi s-a descoperit că sentinţa nr.2905 fusese pronunţată într-un dosar de divorţ. Falsificatorii au modificat sentinţa judecătorească, astfel încât să poată pune mâna pe apartamentul pentru care se judecau doi soţi. Scenariul s-a repetat şi cu sentinţa 125/11.01.2006, ce viza o suprafaţă de 7.700 de metri pătraţi disputată de Dumitru Cerneavschi şi Petrică Toma.

 

Hârtie securizată pentru hotărârile judecătoreşti

   În cercul de suspecţi al anchetatorilor a intrat iniţial o fostă grefieră, care cunoştea procedura de întocmire a o hotărârilor judecătoreşti şi ar fi putut astfel să le faciliteze infractorilor accesul la informaţiile necesare pentru falsificarea documentelor. Poliţiştii nu au reuşit, însă, să strângă suficiente probe pentru punerea sub acuzare a grefierei, iar aceasta a scăpat de arestare. Singura măsură luată după acest scandal din justiţie a fost securizarea hârtiei folosită pentru redactarea hotărârilor judecătoreşti, iar fiecare grefier a primit o ştampilă personalizată.

Silvia Cernov