Cititorii de contoare electrice de la Sindserv SA ne ”ard” la consum și produc bani negri

   ”Băieții deștepți” din sindicatele care activează în domeniul energiei fac bani buni din citirea contoarelor consumatorilor casnici. Pe lângă profiturile substanțiale, cititorii de contoare electrice produc și bani negri, prin aiurirea clienților în urma încărcării fictive a facturilor, bani care ajung, în unele cazuri, în lumea politică.

Încă din 2002, Electrica Muntenia Nord a externalizat activitatea de citire a contoarelor, afacere care a fost preluată de Federația Energia Mileniului III, sindicat botezat între timp ”Univers”. Firma, care a luat astfel naștere în curtea sindicatelor din energie, se numește Sindserv SA și are sediul central la București, în Casa Presei Libere, adică exact sub ochii presei centrale. Firma este administrată, în fiecare județ component, de către liderul local al sindicatului. Unul dintre administratori este Petrică Pohrib, liderul sindicatului de la Galați, fost, până în iunie a.c., consilier județean din partea PDL.

 

   Estimările aiuritoare și citirile ”greșite” încarcă facturile consumatorilor casnici

   Mii de gălățeni au reclamat faptul că, în urma citirii contoarelor lor, facturile le-au fost încărcate cu sume mari de bani. Fenomenul a fost descoperit doar de cei care au încercat să țină sub control facturile emise de Electrica. Iulian Aramă, directorul Electrica Galați și membru de vază al PDL, recunoaște că se confruntă cu aceste reclamații, dar dă vina pe colegii de la Sindserv, cei care le livrează datele de pe teren. Surse din Electrica afirmă, însă, că greșelile se fac intenționat, tocmai pentru a aiuri consumatorii și a încasa de la ei mai mulți bani. Banii, făcuți pe seama consumatorilor casnici, sunt recuperați apoi din sistemul fiscalizat prin ”compensări” făcute ”la negru” cu anumiți consumatori persoane juridice (firme). Produsul fraieririi consumatorilor casnici este apoi împărțit între politic, în cazul de față PDL, și participanții la ”afacere”. Petrică Pohrib, unul dintre administratorii Sindserv, a negat spolierea consumatorilor, dar nu a putut să dea o explicație pertinentă pentru ”greșelile” produse în sistem.

Pe lângă banii negrii, Sindserv realizează anual profituri nete de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi, bani care alimentează aristocrația sindicală din domeniul energiei. Pe de altă parte, angajații patronatului din sindicate sunt plătiți mizerabil, fapt recunoscut de personajele implicate în afacere.

   Sorin Țiței